Gebakken lam met rijst op zijn Albanees

Gebakken lam met rijst op zijn Albanees (Tavë kosi)

Dit is een recept voor het klaarmaken van Gebakken lam met rijst op zijn Albanees (Tavë kosi), gebaseerd op een recept van Rick Stein

Tavë Kosi is een nationaal gerecht in Albanië. Dit lamsvlees met rijst en yoghurt spreekt niet meteen aan, maar het zou volgens Rick Stein heel goed zijn. Het kan als een voorloper van moussaka beschouwd worden.

Gebakken lam met rijst op zijn Albanees (Tavë kosi)

Gebakken lam met rijst op zijn Albanees (Tavë kosi) naar een recept van Rick Stein.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd2 uur 5 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Albanees
Trefwoord: Lam
Porties: 6 personen
Calorieën: 682kcal

Ingrediënten

  • 70 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • 1,2 kg Lamsschouder
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 60 gram langkorrelige rijst gespoeld
  • 50 gram bloem
  • 600 ml Griekse yoghurt
  • 4 eieren los geslagen
  • vers geraspte nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snij de lamsschouder in blokjes van 5 cm.
    Rasp de knoflook fijn.
  • Verhit een derde van de boter en de olijfolie in een grote pan met deksels op een hoog vuur. Bak het lam bruin aan, eventueel in verschillende keren.
  • Leg al het lam terug in de pan. Voeg de knoflook, oregano en 200 ml water toe. Breng aan de kook en kook, bedekt met een deksel, ongeveer 45-60 minuten tot het lam zacht is.
  • Roer de rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper. Breng de inhoud van de pan over naar een aardewerken schotel van 3 liter of een andere ovenvaste schaal.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de resterende boter in een kleine pan, voeg de bloem toe en maak een roux, kook 2 minuten en haal van het vuur af. Voeg de yoghurt toe en meng goed, zet het dan terug op het vuur en laat het een paar minuten zachtjes koken. Haal opnieuw van het vuur af en voeg de los geklopte eieren toe.
    Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de saus over het lam en rijstmengsel, rasp er verse nootmuskaat bovenop en bak 40-45 minuten tot de schotel goudbruin begint te kleuren.
  • Haal het uit de oven en laat het 5 minuten rusten voordat je het serveert. Serveer met een eenvoudige sla.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 682kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 53g | Vet: 45g
3.28 van 11 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *