Magische Chocomousse uit Themomix

Magische Chocomousse uit Thermomix

Wij Belgen zijn verzot op chocolademousse, het moet zowat ons nationaal dessert zijn! Maar ook in Frankrijk is dit een populair gerecht.  Chocomousse is trouwens ontstaan in Frankrijk. Het woord chocolademousse is samengesteld uit het Nederlandse woord chocolade en het Franse woord mousse (schuim). Het product wordt in culinaire kringen ook wel aangeduid met de Franse benaming mousse au chocolat. Iedereen heeft zo zijn eigen recept, maar hierop eens variëren, kan een verrassend nieuwe ontdekking zijn. In dit recept, dat in de Thermomix bereid wordt voegen we appelsiensap toe. Vandaar de naam van dit gerecht: Magische Chocomousse uit Thermomix.

We bereiden dit recept in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter

Dit recept is gebaseerd op een recept van Martine Hestin.

Voor een bereiding van chocolademousse zonder Thermomix, klik hier

Magische Chocomousse uit Thermomix

Recept voor het bereiden van chocomousse in een Thermomix
Bereidingstijd15 minuten
Passieve Tijd2 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 451kcal

Ingrediënten

  • 10 gram water
  • 3 eieren
  • 30 gram kristalsuiker
  • 200 gram fondantchocolade
  • 50 gram appelsiensap
  • 100 gram slagroom (Dit is Facultatief)

Instructies

  • Doe het water, de eieren en de suiker in de mengbeker
    Stel TM in: 3+ min / 70 graden / Snelheid 4
  • Giet het suiker-eiermengsel over in een kom en maak mengbeker schoon.
  • Breek de chocolade in stukken en doe in mengbeker.
    Stel TM in: 10 seconden / Snelheid 10 Vervolgens
    Stel TM in: 3+ min / 50 graden / Snelheid 2
  • Doe het sinaasappelsap in de beker.
    Stel TM in: 30 seconden / Snelheid 6 Vervolgens
    Stel TM in: 1+ min / 50 graden / Snelheid 2
  • Giet het chocolademengsel bij het eiermengsel en meng goed dooreen.
    Doe daar eventueel de opgeklopte slagroom bij.
    Giet over in potjes en laat minstens 2 uur in koelkast staan alvorens op te dienen

Uitrusting

Notities

Tip van Bernard Daenens
Voeg daar nog 1 koffielepel zachte single malt whisky bij en je hebt echt iets waar ze van blijven eten” 

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 451kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 10g | Vet: 32g
3.92 van 12 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (70 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

3 gedachten over “Magische Chocomousse uit Thermomix”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *