Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix

Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix

Dit recept voor Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix is van Nicole van Thermomix België.

Het maken van béchamelsaus is één van de meest fantastische recepten waar de Thermomix voor wordt ingezet. Hier worden de schijfjes aubergine gestoomd, en daarna ook het lamsgehakt.
Het vermengen van het lamsgehakt met de saus is verbazingwekkend, 5 seconden heeft de Thermomix nodig, in linksstand op snelheid 4 !

Voor een ander recept voor het bereiden van moussaka, bereid zonder Thermomix, klik hier

Moussaka van lamsgehakt

Moussaka bereid in een Thermomix
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Porties: 6 personen
Calorieën: 648kcal

Ingrediënten

Aubergineschijfjes en lamsgehakt saus

  • 900 gram water
  • 750 gram aubergines in schijfjes van 5 mm gesneden
  • zeezout
  • 30 gram olijfolie + extra om in te vetten
  • 150 gram ui in stukken gesneden
  • 30 gram rode wijn
  • 400 gram gepelde tomatenstukjes in blik
  • 20 gram tomatenconcentraat
  • 1000 gram lamsgehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuifje Peper

Voor de Bechamel topping

  • 170 gram Parmezaan kaas in stukken gesneden
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 gram volle melk
  • zout en peper

Instructies

Aubergineschijfjes en lamsgehakt saus

  • Doe het water in de mengbeker, leg de helft van de schijfjes aubergine in de tray in de varoma schaal. Maak dat de stoom er nog door kan.
  • Besprenkel de aubergine met wat zeezout.

    Mix 10 min./varoma/snelheid 1.
  • Draai de schijfjes (met een tang) in de varoma en stoom opnieuw.

    Mix 10 min./varoma/snelheid 1.
  • Leg de schijfjes op keukenpapier om het vocht te absorberen en zet apart.
  • Herhaal de eerste vier stappen met de andere helft van de aubergines. Vul eventueel het water in de mengbeker bij.
  • Reinig de beker, de varoma schaal en de varoma tray.
  • Doe de uien in de beker en zet maatbeker op deksel.

    Mix 3 sec./snelheid 5,
  • Spatel de uien naar beneden.
  • Voeg de olie toe.

    Mix 3 min./120°C/snelheid 1
  • Doe de wijn, gepelde tomatenblokjes, tomatenconcentraat, zout, peper en gemalen kaneel in de mengbeker. Zet het mandje van de varomatray op het deksel ipv de maatbeker.
  • Vet de varoma schaal en varoma tray in met olijfolie en leg er het lamsgehakt in:

    Mix 10 min./varoma/snelheid 1.
  • Meng het gehakt nu door elkaar met de spatel en stoom opnieuw.

    Mix 5 min/varoma/snelheid 1.
  • Doe het gehakt nu ook in de beker en meng met spatel.

    Mix 5 sec./varoma/Omgekeerde draaistand en snelheid 4.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C, vet een ovenschotel van minstens 2 liter in met olie en zet apart.
  • Doe de helft van de aubergineschijfjes in de schotel, doe er de helft van de lamsgehakt saus op, en daarop de rest van de aubergineschijfjes. Eindig met de lamsgehaktsaus.

Béchamel topping:

  • Doe de Parmezaan in de beker.
    Mix 10 sec./snelheid 9,
  • Zet de kaas apart en reinig de beker.
  • Doe de boter in de beker.
    Mix 3 min./100°C/snelheid 1.
  • Doe de bloem erbij.
    Mix 3 min./100°C/snelheid 1.
  • Voeg melk, zout en peper toe.
    Mix 6 min./90°C/snelheid 4.
  • Doe 1/3 van de gemalen Parmezaanse kaas bij de saus en meng met de spatel.
  • Giet de bechamelsaus over het gehakt en bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.
  • Bak in de oven gedurende 35 minuten aan 180°C.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 648kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 45g | Vet: 41g
5 van 1 stem

Geef een reactie