Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix

Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix

Dit recept voor Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix is van Nicole van Thermomix België.

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij schreef een kookboek in de begin van de twintigste eeuw met het recept van Moussaka. Het woord zelf is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris, omdat het daar koud wordt opgediend.

In de westerse wereld wordt met moussaka meestal de variant uit de Griekse keuken bedoeld. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar tegenwoordig meestal met half-om-halfgehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas erbovenop. Klik hier voor nog meer informatie.

Het maken van béchamelsaus is één van de meest fantastische recepten waar de Thermomix voor wordt ingezet. Hier worden de schijfjes aubergine gestoomd, en daarna ook het lamsgehakt.
Het vermengen van het lamsgehakt met de saus is verbazingwekkend, 5 seconden heeft de Thermomix nodig, in linksstand op snelheid 4 !

Moussaka van lamsgehakt

Moussaka bereid in een Thermomix
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Grieks
Porties: 6 personen
Calorieën: 674kcal

Ingrediënten

Aubergineschijfjes en lamsgehakt saus

  • 900 gram water
  • 750 gram aubergines in schijfjes van 5 mm gesneden
  • zeezout
  • 30 gram olijfolie + extra om in te vetten
  • 150 gram ui in stukken gesneden
  • 30 gram rode wijn
  • 400 gram gepelde tomatenstukjes in blik
  • 20 gram tomatenconcentraat
  • 1000 gram lamsgehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuifje Peper

Voor de Bechamel topping

  • 170 gram Parmezaan kaas in stukken gesneden
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 gram volle melk
  • 150 gram yoghurt
  • 1 ei
  • zout en peper

Instructies

Aubergineschijfjes en lamsgehakt saus

  • Doe het water in de mengbeker, leg de helft van de schijfjes aubergine in de tray in de varoma schaal. Maak dat de stoom er nog door kan.
  • Besprenkel de aubergine met wat zeezout.
    Stel TM in: 10+ min / varoma / snelheid 1.
    Dus 10 minuten vanaf het ogenblik dat de varoma-temperatuur bereikt is.
  • Draai de schijfjes (met een tang) in de varoma en stoom opnieuw.
    Stel TM in: 10 min / varoma / snelheid 1.
  • Leg de schijfjes op keukenpapier om het vocht te absorberen en zet apart.
  • Herhaal de eerste vier stappen met de andere helft van de aubergines. Vul eventueel het water in de mengbeker bij.
  • Reinig de beker, de varoma schaal en de varoma tray.
  • Doe de uien in de beker en zet maatbeker op deksel.
    Stel TM in: 3 sec / snelheid 5,
  • Spatel de uien naar beneden.
  • Voeg de olie toe.
    Stel TM in: 3+ min / 120°C / snelheid 1
  • Doe de wijn, gepelde tomatenblokjes, tomatenconcentraat, zout, peper en gemalen kaneel in de mengbeker. Zet het mandje van de varomatray op het deksel ipv de maatbeker.
  • Vet de varoma schaal en varoma tray in met olijfolie en leg er het lamsgehakt in:
    Stel TM in: 10+ min / varoma / snelheid 1.
  • Meng het gehakt nu door elkaar met de spatel en stoom opnieuw.
    Stel TM in: 5 min / varoma /snelheid 1.
  • Doe het gehakt nu ook in de beker en meng met spatel.
    Stel TM in: 5 sec. / Omgekeerde draaistand en snelheid 4.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C, vet een ovenschotel van minstens 2 liter in met olie en zet apart.
  • Doe de helft van de aubergineschijfjes in de schotel, doe er de helft van de lamsgehakt saus op, en daarop de rest van de aubergineschijfjes. Eindig met de lamsgehaktsaus.

Béchamel topping:

  • Doe de Parmezaan in de beker.
    Stel TM in 10 sec./snelheid 9,
  • Zet de kaas apart en reinig de beker.
  • Doe de boter in de beker.
    Stel TM in: 3+ min./100°C/snelheid 1.
  • Doe de bloem erbij.
    Stel TM in: 3+ min./100°C/snelheid 1.
  • Voeg melk, zout en peper toe.
    Stel TM in: 6+ min./90°C/snelheid 4.
  • Doe ⅓ van de gemalen Parmezaanse kaas bij de saus. Doe ook het ei en de yoghurt bij de saus.
    Stel TM in: 10 sec. / Omgekeerde draaistand en snelheid 3.
  • Giet de bechamelsaus over het gehakt en bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.
  • Bak in de oven gedurende 35 minuten aan 180°C.

Uitrusting

Notities

Deze moussaka smaakt nog beter met een beetje room als saus. Gebruik hiervoor ongeveer 100 ml room, vermengd met wat tomatenpuree.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 674kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 47g | Vet: 43g
4.43 van 7 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 10 in stap 2 van de eerste instructiegroep betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 10+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 10 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Varoma) bereikt is. In stap 3 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een ander recept voor het bereiden van moussaka, bereid zonder Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op deze site  hier.

1 gedachte over “Moussaka van lamsgehakt uit Thermomix”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *