Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix

Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix

Wie kent ze niet. De gehaktballetjes uit de Ikea. Ons recept voor Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix probeert die zo goed als mogelijk te benaderen. Zowel de balletjes als de saus worden in de Thermomix bereid.

De Zweedse gehaktballen van de IKEA zijn razend populair. Wie naar de Ikea gaat, zal vaak even wat van deze ballen willen proeven. Het recept is gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. De gehaktballetjes hebben een milde smaak dankzij het gebruik van broodkruimels. Er wordt een roomsaus en een bosbessenjam bij geserveerd.

Zweedse recepten zijn gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. Van oorsprong moesten de Zweden het vaak met hun eigen streekproducten doen, wat ervoor zorgde dat de Zweden een vrij eenvoudige keuken hadden. Vlees is er duur, daarom wordt het vaak tot gehakt verwerkt. Desalniettemin wisten de Zweden met hun eigen producten prima recepten te verzinnen. De vleesbal (köttbullar) oftewel de Zweedse gehaktbal, is er één van. IKEA heeft dit eeuwenoude eenvoudige recept weer bovenaan de kaart weten te krijgen.

Ons recept is gebaseerd op het recept van de website https://www.thermo.kitchen/swedish-meatballs-made-thermomix/

Zweedse Gehaktballetjes uit Thermomix

Een Beetje Ikea in eigen huis: Zweedse Gehaktballetjes bereid in een Thermomix
Totale tijd50 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zweeds
Porties: 5 Porties
Calorieën: 579kcal

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 4 el paneermeel
  • 150 gram ajuin
  • 200 gram rundsgehakt
  • 500 gram varkensgehakt
  • 0,5 tl komijn
  • 0,25 tl Peper
  • 0,25 tl zout
  • 1 el tomatenpuree

Voor de saus

  • 120 gram ajuin
  • 10 gram look
  • 30 gram olijfolie
  • 40 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 500 gram bruine fonds
  • 100 gram zure room
  • 2 el mosterd
  • 0,25 tl zout
  • 0,25 tl Peper

Instructies

Maak de balletjes

  • Doe de ajuin in de mengbeker van de Thermomix.

    Stel TM in: 4 seconden / snelheid 9
  • Voeg de rest van de ingrediënten voor de balletjes toe, maar NIET het Gehakt.

    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Voeg het gehakt toe.

    Stel TM in: 1 minuut / Deegkneedstand 1
  • Doe het gehaktmengsel uit de beker en maak de beker schoon. Rol balletjes van ongeveer 30 gram.
  • Verdeel de balletjes over onderste bodem van de Varoma-schaal en de bovenste Varoma-schaal.

    Doe 1 liter kokend water in de beker en plaats Varoma schaal erop.

    Stel TM in: 20 minuten / 105 graden/ snelheid 2,5
  • Breng de balletjes over in een andere schaal en hou warm.

Voor de saus

  • Doe de ajuin en knoflook in de Thermomix beker.

    Stel TM in: 3 seconden/ snelheid 9
  • Doe de olie bij de ui.

    Stel TM in: 3 minuten/ Varoma / snelheid 1
  • Doe de boter en de bloem bij het uimengsel.

    Stel TM in: 3 minuten/ Varoma / snelheid 2
  • Stel TM in: 1 minuten/ 100 graden / snelheid 2

    Giet verspreid over die tijd 1/5 van de bruine fonds (of rundsbouillon) door de opening in de mengbeker.
  • Voeg overblijvende fonds / bouillon in Thermomix.

    Stel TM in: 3 minuten/ 100 graden / snelheid 3
  • Voeg zure room, mosterd, peper en zout toe.

    Stel TM in: 5 minuten/ 100 graden / snelheid 4
  • Giet saus over balletjes en dien op.

Uitrusting

Notities

In plaats van de balletjes te stomen in de Varoma (punt 5 bij de instructies voor het maken van de balletjes) kunnen de balletjes ook gebakken worden in een braadpan waarin vooraf wat boter en/of olie verwarmd werd. Terwijl de balletjes dan verder garen kan verder gegaan worden met het maken van de saus in de thermomix. Zo is het recept 20 minuten sneller klaar.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 579kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 32g | Vet: 41g
5 van 1 stem

Geef een reactie