Linzensoep uit Thermomix

Linzensoep

Makkelijk en lekker linzensoep recept zodat je in de winter een heerlijk vullend bord hete soep kan serveren. Linzen zitten boordevol vezels en zijn ook nog eens erg goedkoop.

De linzeplant werd al voor het begin van onze jaarrekening op grote schaal geteeld. Linzen zijn de gedroogde zaden uit de peulvruchten van deze plant. In de winkel zijn ze te koop in verschillende kleuren: groen, rood, geel en zwart.

Voor dit recept zijn bruine of blonde linzen aangewezen.

Linzensoep

Recept voor het maken van Linzensoep, al of niet in een Thermomix
Passieve Tijd1 d
Totale tijd1 d 30 min
Gang: Soep
Keuken: Frans
Porties: 6 personen
Calorieën: 221kcal

Ingrediënten

  • 3 wortelen
  • 250 gram linzen
  • 35 gram boter
  • 2 uien
  • 2 stelen witte selder
  • 0,5 liter gevogeltefond
  • 3 cm gemberwortel
  • 150 gram spek eventueel
  • tijm
  • peper en zout

Instructies

Bereidingswijze

  • Laat de linzen 1 nacht voorweken in ruim voldoende water
  • Snij de ui, de selder en de wortel in grove stukken.
    Snij de gember in groffe julienne.
  • Doe de groenten in mengbeker van Thermomix.


    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Schraap groenten naar beneden.

    Doe de boter in de mengbeker.


    Stel TM in: 3 minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Voeg tijm en voorgeweekte linzen toe, evenals de gevogeltefonds.


    Stel TM in: 15 minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Mix nu de soep.


    Stel TM in: 60 seconden / snelheid 10
  • Passeer door chinois. Voeg bijkomend water tot soep de gewenste dikte heeft en roer goed dooreen. Doe eventueel nog in TM om op te warmen tot gewenste temperatuur. Kruid af met peper en zout.
  • Bak spekblokjes aan in pan. Laat uitlekken op keukenpapier.

Afwerking

  • Schep soep in borden en garneer met de spekblokjes.

Uitrusting

Notities

Bereiding zonder Thermomix:
Laat de linzen 1 nacht voorweken in ruim voldoende water
Snij de ui, de selder en de wortel in grove stukken.
Snij de gember in fijne julienne.
Stoof de gesneden groenten aan in 35 gram boter zonder te kleuren.
Bevochtig met ontvette gevogeltefond.
Voeg tijm en voorgeweekte linzen toe.
Laat gedurende 30' zachtjes koken.
Mix de soep.
Kruid met pezo.
Passeer door chinois. Voeg bijkomend water tot soep de gewenste dikte heeft en roer goed dooreen. Warm op  tot gewenste temperatuur

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 221kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 8g | Vet: 15g
4 van 1 stem

Geef een reactie