Eendenborstfilet met Borlottibonen in ananassaus

Eendenborstfilet met Borlottibonen in ananassaus

Dit is een recept voor Eendenborstfilet met Borlottibonen in ananassaus, een variant op canard a l’orange.

‘Canard à l’orange’ of eend met sinaasappelsaus is een oer-Franse klassieker die past in de ‘sucré-salé’-keuken. Dat wil zoveel zeggen als een bereiding die zoet en hartig op een geslaagde manier samenbrengt. In dit recept komt ook nog een bittere toets.

De borlottiboon behoort tot de plantensoort Phaseolus vulgaris, letterlijk vertaald: gewone boon. Nochtans is het een zeer esthetische boon: de peulen zijn wit-roze met een donkerrode tekening en de bonen zijn rood gespikkeld, maar die kleur verdwijnt helaas bij het koken. Synoniemen zijn: pintobonen, rosecocoboon, cranberry boon en Romeinse boon. Bij ons is deze boon minder bekend, in Italië is ze des te geliefder. Je vindt ze er vaak in een minestrone of risotto. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico. Na de ontdekking van Amerika in 1492 werden ze in Europa ingevoerd en algauw populair, ook vanwege de vrij makkelijke teelt. Net als andere bonen is de borlottiboon gezond en een uitstekende vleesvervanger. Ze zijn rijk aan vitamines, vitamine B in het bijzonder, alsook mineralen zoals fosfor, ijzer en calcium. Ze verlagen de cholesterol en zijn caloriearm.

Eendenborstfilet met Borlottibonen in ananassaus

Recept voor het bereiden van Eendenborstfilet met Borlottibonen in Ananassaus
Passieve Tijd12 uur
Totale tijd13 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 480kcal

Ingrediënten

 • 2 eendenborsten
 • 250 gram borlottibonen grote wittte bonen
 • 5 gram gember in julienne gesneden
 • 1 citroen
 • 1 sinaasappel
 • 3 el witte azijn
 • 1 el maizena
 • 1 ananas
 • 200 gram confituur van bittere sinaasappelen in Delhaize: Nostalgie: sinaasappels van Sevilla

Instructies

Voorbereiding

 • Doe de bonen in een ruime kom met koud water en laat minstens 12 uur weken. kook die vervolgens in gezouten water tot ze gaar zijn en pel ze dan (eventueel).
 • Met een dunschiller de citroen en sinaasappel dun schillen en in hele dunne reepjes snijden. Deze zestes twee keer blancheren.
 • Maak de ananas schoon: schillen en harde middelste deel eruit halen. Doe het vruchtvlees in de mixer en haal vervolgens door een zeef. Zet dit in een pan op het vuur en laat voor de helft inkoken. Voeg dan de azijn en de confituur toe. Binden met de maizena en als laatste zestes en gember bijvoegen.
 • Verwijder het vel van de eendenborsten en snij dit in dobbelsteentjes. Bestrooi de eendenborstfilets met peper en zout. Doe de helft van de dobbelsteentjes vet in een pan en bak uit. Verwijder de krokante stukjes vet en bak de eendenborsten aan: 4 minuten aan elke kant. Bewaar de filets in een ovenschotel.

Afwerking

 • Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats de eendenborst in de oven gedurende 10 minuten.
 • Laat een 3-tal minuten rusten alvorens in waaiervorm aan te snijden.
 • Voeg ondertussen de bonen toe aan de saus en warm op.

Uitrusting

Oven

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 480kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 26g | Vet: 15g
5 van 2 stemmen

 Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept