Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een stoofrecept uit de Franse keuken. Het komt uit de bourgogne streek, in deze streek worden vele soorten stoofpotten gemaakt. Boeuf Bourguignon is erg gemakkelijk klaar te maken. Het is een gerecht met rundvlees en rode wijn. Het kost wel wat tijd om het te bereiden, maar het resultaat mag er zijn.

Boeuf Bourgignon is eigenlijk de Franse variant op ons stoofvlees. In het Nederlands kunnen we spreken over Rundsvlees op zijn Bourgondisch. Wij bereiden dit gerecht in een slowcooker of crockpot.

Deze bereiding is gebaseerd op het recept in het boek Whole Food Slow Cooked van Olivia Andrews

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon of Rundsvlees op zijn Boergondisch, bereid in slowcooker
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd7 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Bourgondisch, Rundvlees, stoofpot
Porties: 6 personen
Calorieën: 877kcal

Ingrediënten

  • 6 el olijfolie
  • 200 gram spek in reepjes
  • 75 gram bloem
  • 1,5 kg rundsvlees in blokjes van 5cm
  • 60 gram boter
  • 4 wortelen in stukjes van 2 cm gesneden
  • 2 stengels prei enkel witte en lichtgroene deel , in de lengte in twee gesneden en dan in dunne ringetjes gesneden
  • 18 kleine sjalotjes gehalveerd
  • 3 knoflookteentjes fijn gesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 gram champignons in blokjes gesneden
  • 1 fles rode wijn moet niet persé Bourgondië zijn
  • tijm
  • Peper
  • zout
  • maizena eventueel om de saus in te dikken

Instructies

  • Snij het vlees en de groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst.
  • Doe 1/4 van de olie in een braadpan en verwarm. Doe de spekreepjes erbij en kook ongeveer twee minuutjes. Breng het spek dan over in slowcooker.
  • Doe ondertussen het vlees in een kom en meng er de bloem, peper en zout door.
  • Doe opnieuw 1/4 van de olie de pan en verwarm. Doe het vlees erbij en bak ongeveer vijf minuten. Breng dan het vlees over in de slowcooker. Wanneer niet al het vlees in een keer in de pan kan, herhaal dit proces dan zo vaak als nodig. Deglaceer de pan na iedere bakbeurt met klein beetje water en doe dit water ook in de slowcooker;
  • Doe opnieuw 1/4 van de olie in de pan en kook de wortels, prei en uien gedurende een drietal minuten en breng dit dan ook over naar de slowcooker.
  • Doe resterende hoeveelheid olie en de boter in pan en voeg er de knoflook, laurierblaadjes, tijm en champignons aan toe. Kook gedurende een tweetal minuutjes en voeg er dan de wijn aan toe. Laat een vijftal minuten koken zodat alle alcohel verdampt is en breng dan ook over naar slowcooker.
  • Zet de slowcooker op de laagste stand en kook gedurende 6 uur of tot het vlees zacht is. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  • Je kunt de saus wat indikken door op het einde van de kooktijd wat kookvocht te mengen met maïzena, dit te roeren tot een glad papje en dit dan nog enkele minuten mee te laten stoven in de slowcooker.

Notities

Aardappelpuree en groene boonjes gaan goed samen met dit gerecht.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 877kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 63g | Vet: 50g
4.34 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Boeuf Bourguignon”

  1. gisteren dit recept gemaakt, het was heerlijk! bedankt. Een paar ingrediënten ontbreken in de omschrijving zoals de 60 gram boter. En rest bloem bij de champignons, maar welke rest. ik heb het vlees gewoon in de boter gebraden en verder geen bloem toegevoegd. Maar het vlees was super zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *