Kip Tikka Masala

Skinnymixers Kip Tikka Masala

Chicken tikka masala (ook afgekort als CTM) is een Brits-Indiaas gerecht. Het wordt in het Nederlandse taalgebied wel kip tikka masala genoemd. Het bestaat uit kip (chicken) die in stukjes is klein gesneden en gekruid (tikka) dan gebakken (traditioneel in een tandoorioven en vervolgens opgediend in een saus met gemengde specerijen (masala) die in dit geval (vrijwel steeds) tomaten of tomatenpuree bevat.

Deze Skinnymixers Kip Tikka Masala wordt door velen beschouwd als de beste kip curry die je kunt klaarmaken in een Thermomix.  En eerlijk, ik vind het resultaat ook sensationeel. Zeker een van de beste curries die ik ooit gegeten heb.

Het originele recept werd gepubliceerd naar aanleiding van het bereiken van 20.000 volgers van de Skinnymixers Facebook Group. Dit is een Facebook pagina die recepten voor de Thermomix bevat.

Dit Originel recept staat  op http://skinnymixers.com.au/skinnymixers-chicken-tikka-masala-2/

Skinnymixers Kip Tikka Masala

Een bereiding van Chicken tikka masala in de Thermomix naar een recept van Skinnymixers.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd55 min
Totale tijd1 uur 55 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4 personen
Calorieën: 558kcal

Ingrediënten

  • 115 gram water
  • 200 gram ui gehalveerd
  • 1 rode chilipeper ontpit, ruw gehakt
  • 3 teentjes knoflook gepeld
  • 20 gram verse gember gepeld en grof gesneden
  • 20 gram appelciderazijn
  • 100 gram olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 hele kruidnagels
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 steranijs
  • 400 gram gehakte tomaten uit blik
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel chilivlokken optioneel
  • 1 theelepel kurkuma poeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 2 eetlepels curry poeder
  • 800 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika zaden verwijderd, middelgrote dobbelstenen
  • 75 gram room

Instructies

  • Voeg ui, chili, gember, knoflook en het water toe aan de mengkom.
    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op .
  • Voeg appelciderazijn toe aan het mengsel.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op .5 sec/snelheid 5/met Maatbeker.
  • Zet opzij zonder de kom te wassen.
  • Voeg olijfolie, kaneel, kruidnagel, kardemom en steranijs toe aan de mengkom. Sauteer.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op . 5 min/120°C /langzaamste snelheid/omgekeerd draaien/met vlinder en met Maatbeker.
  • Voeg het gereserveerde uienmengsel toe aan de kom.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op . 8 min/120°C /snelheid zacht/omgekeerd / met vlinder en zonder Maatbeker.
  • Voeg tomaat in blik, zout, chili indien gebruikt, kurkuma , garam masala en kerriepoeder toe aan de mengkom.

    Plaats de pruttelmand op de mengkom om spatten te voorkomen.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op . 20 min/120°C /langzaamste snelheid/omgekeerde/ met vlinder en zonder Maatbeker..
  • Voeg kipfilet toe aan de mengkom.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op . 11 min/100°C /omgekeerd draaien en snelheid 0,5/met vlinder en met Maatbeker.
  • Voeg in blokjes gesneden paprika en room toe aan de mengkom.


    Stel TM in: 1 minuut / snelheid 7/ met Maatbeker op . 5 min/100°C /omgekeerd draaien en snelheid 0,5/ met vlinder en zonder Maatbeker.

Uitrusting

Notities

In dit gerecht kunnen de chilivlokken weg gelaten worden indien het minder pikant moet zijn. De room kan vervangen worden door culinaire room of youghurt voor wie het nog iets gezonders wil.
Voor een overzicht van alle Thermomix recepten op deze site, klik hier

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 558kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 42g | Vet: 39g
5 van 1 stem

Geef een reactie