Stifado uit slowcooker is een Grieks stoof- en eenpansgerecht dat bestaat uit rundvlees of konijn, uien, tomaten, olijfolie, kruiden en een zware, zoete rode wijn zoals Mavrodafni. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of gebakken aardappelen. In stifado worden kleine uien verwerkt die in Griekenland voor de stifado als zodanig worden verkocht.
Een goede stifado is slow, met aandacht bereid en mag urenlang pruttelen. Tijd is dan ook het allerbelangrijkste ingrediënt van dit gerecht. Zo zorgt de chef dat de smaken zich goed ontwikkelen, dat het vlees uit elkaar valt en wegsmelt in je mond, en dat de saus flink is ingedikt.
In Griekenland zelf zie je dit gerecht, gezien de lange bereidingstijd, niet al te vaak op de toeristenmenu’s. Wel is het een vast gerecht in authentieke Griekse tavernes waar de locals eten. Bovendien is het een familiefavoriet die vaak op zondag op tafel verschijnt.
De naam stifado is waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse woord stufa, dat ‘oven’ betekent. Vroeger, voordat iedereen een keuken met fornuis had, werden dit soort slowcooked gerechten namelijk in gemeenschappelijke ovens bereid – iedereen bracht zijn eigen pan eten mee naar deze dorpsovens. Tegenwoordig wordt een stifado over het algemeen in een pan op laag vuur klaargemaakt, al bestaan er nog steeds recepten waarbij het vlees na het aanbraden voor een paar uur in de oven verdwijnt.
Naar een recept van Yolanda Stam. Klik hier om dit recept te bekijken. In plaats van sjalotten gebruiken wij wel zilveruitjes. En daar bedoelen wij niet de in zuur opgelegde uitjes, maar de kleine uitjes die meestal beschikbaar zijn in de diepvries. Wie dit gerecht klaarmaakt in een gewone stoofpot, moet meer water gebruiken dan vermeld in het recept.
Stifado uit slowcooker
Ingrediënten
- 800 gram stoofvlees (in Nederland heet dit runderlappen)
- 4 eetlepels olijfolie
- 5 teentjes knoflook of naar smaak
- 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
- 250 gram zilveruitjes, eventueel diepvries
- 10 cl rode wijn
- 4 cl rode wijn azijn
- 1 theelepel kaneel
- 0,75 theelepel geraspte nootmuskaat
- 2 laurierblaadjes
- 1 muspuntje kruidnagelpoeder
- 0,5 theelepel gemalen komijn
- vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 50 gram boter
- 10 gedroogde tomaten op olie in stukjes gesneden
- 1 scheutje Worcestershire sauce.
- water
- maizena om eventueel te binden
Instructies
- Pers de knoflook uit. Pel de zilveruitjes en als ze te groot zijn snij ze dan doormidden. Snij het vlees in niet te kleine dobbelstenen.
- Doe de olijfolie in een stevige pan en bak het vlees op matig vuur rondom bruin.
- Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
- Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg ook de azijn en rode wijn toe en laat ongeveer 2 –3 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe alles over in de slowcooker. Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, de tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe.
- Doe dan wat water in de braadpan om de bakresten los te roeren. Giet dit water over in het blikje tomaten en roer goed en giet dan het water op het vlees. Nu moet het vlees bijna helemaal bedekt zijn met vloeistof. Doe eventueel wat water erbij mocht dat niet het geval zijn.
- Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Doe dan het deksel op de slowcooker.
- Kook eerst 1 uur op high en vervolgens 6 tot 7 uur op low .
- Als je het gerecht wilt binden kan je dat doen met wat maïzena. Ik neem daarvoor wat saus, doe dit in een tas en roer er de maïzena toe tot deze opgelost is. Vervolgens overgieten in de slowcooker, wat doorroeren en nog enkele minuten laten binden.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.
Is de vermelding van 10 cc wijn juist of moet dat 100 cc zijn?
Het is wel degelijk 10 cl rode wijn. In de slowcooker verlies je tijdens het koken weinig vocht. Vandaar dat er ook weinig vocht gebruikt wordt in de bereiding.
Hoeveel sjalotjes gebruiken jullie?
Echt veel te zuur… jammer
U hebt allicht zilveruitjes ingelegd in azijn gebruikt! In mijn artikel staat duidelijk aangegeven dat het om verse uien gaat
Andere recepten hebben een toevoeging van 2 eetl suiker 😉
Suiker is echt niet nodig
Hoeveel sjalotjes gebruik je, staat er niet bij
250 gram. De sjalotjes zijn de zilveruitjes.
Oke, bedankt!