Stifado uit slowcooker

Stifado uit slowcooker is een Grieks stoof- en eenpansgerecht dat bestaat uit rundvlees of konijn, uien, tomaten, olijfolie, kruiden en een zware, zoete rode wijn zoals Mavrodafni. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of gebakken aardappelen. In stifado worden kleine uien verwerkt die in Griekenland voor de stifado als zodanig worden verkocht.

Naar een recept van Yolanda Stam. Klik hier om dit recept te bekijken.

 

Stifado uit slowcooker

Griekse stoofschotel bereid in een slowcooker
Voorbereidingstijd1 uur
Passieve Tijd7 uur
Totale tijd8 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Porties: 4 personen
Calorieën: 486kcal

Ingrediënten

  • 800 gram stoofvlees (in Nederland heet dit runderlappen)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook of naar smaak
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
  • 250 gram sjalotjes
  • 5 cl rode wijn
  • 5 cl rode wijn azijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,75 theelepel Geraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 muspuntje kruidnagelpoeder.
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 50 gram boter
  • 10 gedroogde tomaten op olie in stukjes gesneden
  • 1 scheutje Worcestershire sauce.
  • water
  • maizena om eventueel te binden

Instructies

  • Pers de knoflook uit. Pel de sjalotjes en als ze te groot zijn snij ze dan doormidden. Snij het vlees in niet te kleine dobbelstenen.
  • Doe de olijfolie in een stevige pan en bak het vlees op matig vuur rondom bruin.
  • Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg ook de azijn en rode wijn toe en laat ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe alles over in de slowcooker. Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, de tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe.
  • Doe dan wat water in de braadpan om de bakresten los te roeren. Giet dit water over in het blikje tomaten en roer goed en giet dan het water op het vlees. Nu moet het vlees bijna helemaal bedekt zijn met vloeistof. Doe eventueel wat water erbij mocht dat niet het geval zijn.
  • Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Doe dan het deksel op de slowcooker.
  • Kook eerst 1 uur op high en vervolgens 6 tot 7 uur op low .
  • Als je het gerecht wilt binden kan je dat doen met wat maïzena. Ik neem daarvoor wat saus, doe dit in een tas en roer er de maïzena toe tot deze opgelost is. Vervolgens overgieten in de slowcooker, wat doorroeren en nog enkele minuten laten binden.

Uitrusting

Notities

Je kunt dit gerechten serveren met een gemengde sla, tomaatjes, Tzatziki en kleine krielaardappeltjes gebakken in knoflookolie.
Het is ook lekker met rijst. Groene boontjes smaken hier ook uistekend bij.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 250g | Calorieën: 486kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 48g | Vet: 28g
4.17 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.

Geef een reactie