Kip Curry uit Jamaica uit SC

Kip Curry uit Jamaica uit Slowcooker

Kip Curry uit Jamaica uit Slowcooker is een eenvoudig kippengerecht op basis van Jamaicaanse kruiden, ook wel Jamaican Jerk kruiden genoemd.

De Jerk-keuken vormt mee de kern van de Jamaicaanse eetcultuur. De term verwijst naar een traditionele kookstijl die beroemd is om zijn gedurfde combinatie van pittige smaken, warme kruiden en een smoky touch. Deze combinatie aan smaak wordt bereikt door het grillen boven een open vuur. Interessant genoeg verwijst de term “Jerk” niet traditioneel niet naar de kruidenmix zelf, maar naar de techniek waarbij het vlees geroosterd wordt boven open vuur om het langer te kunnen bewaren. De oorspronkelijke benaming “charqui” verwees dan ook naar het drogen van vlees boven open vuur (zie je de vergelijking met Jerky?). Deze culinaire techniek wordt tegenwoordig echter vaak geassocieerd met de overheerlijke smaak van de Jamaicaanse keuken. Hierdoor kregen de Caraïbisch getinte kruidenmengelingen al snel de term “Jerk-kruiden” toebedeeld.

Deze kruiden zijn kant en klaar te koop bij Albert Hein.

Kip Curry uit Jamaica uit Slowcooker

Kip Curry uit Jamaica, bereid in een Slowcooker of Crockpot
Bereidingstijd15 minuten
Passieve Tijd2 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Jamaica
Trefwoord: curry, kip curry
Porties: 5 personen
Calorieën: 360kcal

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborsten, zonder vel en zonder botten
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 grote aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels Jamaicaanse kruiden
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 0,5 eetlepel gedroogde tijm
  • 250 ml water
  • 0,25 theelepel zwarte peper
  • 100 ml room
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Stoom of kook de aardappelblokjes gedurende 8 minuten
  • Was de kip, droog met keukenpapier en snijd in stukken van 2 cm. Doe over in een grote kom.
  • Voeg aardappelblokjes, uien, knoflook, paprika en alle kruiden toe. Roer goed door elkaar en zet minstens 30 minuten opzij.
  • Doe het kip-groentemengsel in een slowcooker en giet er het water en de room bij.
  • Dek af en laat 2 uur op hoog vuur koken.
  • Serveer warm. Bestrooi eventueel met vers gehakte kruiden indien gewenst.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 360kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 46g | Vet: 13g
Nog geen beoordelingen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept