Deze wortelcrème is een eenvoudig bijgerecht, bvb bij gegrilde steak.
Het is belangrijk om de wortel voldoende lang te koken zodat het resultaat een zachte, niet-korrelige structuur oplevert. Het moet een mooie gladde crème worden.
Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter
Wortelcrème
Wortelcrème, een eenvoudig bijgerecht
Porties: personen
Ingrediënten
- 3 grote wortels
- 2 sjalotjes of uitjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 ml (culinaire) room
- 1 eetlepel honing
- 0,25 eetlepel geraspte verse gember, facultatief
Instructies
- Schil de wortel, snijd deze in kleine blokjes, snipper de sjalotjes, Verwarm een pan en doe er een beetje olijfolie in. Fruit de sjalot en de wortel totdat de sjalot (of ui) glazig is.
- Voeg de room en de honing toe en breng het geheel aan de kook. Voeg wat peper en zout toe en laat het zachtjes garen, dit kan rustig een half uur duren. De wortel moet zacht zijn, anders wordt de crème te korrelig.
- Pureer tot slot het worteluimengsel met een staafmixer of blender. Het moet een mooie gladde crème worden.
- Haal dan de créme door een fijne zeef.
Uitrusting
Staafmixer
Fijne zeef
Notities
Bij de wortel kun je eventueel wat geraspte verse gember toevoegen.
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.