Julienne van fijne groentjes

Gestoofde fijne groentjes

In dit recept voor Gestoofde fijne groentjes stoven we in julienne gesneden groenten als prei, wortel en courgette aan in wat boter. Dit bijgerecht past prima bij vis. We bereiden het in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter bij het hoofdgerecht: zalm met paprikasaus. We kozen dit recept om de cursisten aan te leren hoe groenten in julienne te snijden.

Julienne is een van oorsprong Franse keukenterm voor dunne reepjes die lijken op lucifers. In principe kun je bijna elk ingrediënt in julienne snijden, maar het wordt het vaakst met groenten gedaan. Het is van groot belang om een scherp en degelijk mes te gebruiken. Botte messen zijn taboe: ze zijn gevaarlijk en je kunt er onmogelijk uniforme reepjes mee snijden. Leg ook een vochtige handdoek onder je snijplank; zo ben je er zeker van dat die niet wegschuift tijdens het snijden. Werk geleidelijk toe naar de juliennevorm: begin met plakjes die je daarna in gelijke reepjes snijdt. Voor harde groenten (als wortel bvb) kun je ook een soort van dunschiller gebruiken waarbij je reepjes julienne van de groente kunt halen. Klik hier om zo een julienne dunschiller te zien.
De perfecte juliennestaafjes zijn 1 tot 3 mm dik en 3 tot 4 cm lang.

Gestoofde fijne groentjes

Gestoofde fijne groentjes
Totale tijd15 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Trefwoord: Julienne
Porties: 6 personen

Ingredients

  • 1 courgette
  • 3 wortelen
  • 1 prei
  • 30 gram boter
  • peper
  • zout

Instructions

  • Maak de groenten schoon. Spoel de courgette en de prei. Schil de wortelen. Snij alle groenten in fijne julienne. 
  • Fruit de juliennegroenten kort in wat boter tot de groenten beetgaar zijn. Zet het vuur niet te hoog, anders kleuren de groenten te snel. 
Nog geen beoordelingen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept