Eerder al bezongen we op deze site de Luikse balletjes met stroop zoals die aan de boorden van de maas gegeten kunnen worden. Dit recept voor Luikse balletjes komt uit de standaard. De stroop in deze Waalse klassieker geeft de saus niet alleen een diepbruine kleur, maar ook een rijke zoetzure smaak.
In het artikel worden heel wat tips gegeven over hoe je het best gehaktballetjes maakt: Zo oa de keuze van het gehakt. Gemengd gehakt of een combinatie van rund en varken biedt de juiste verhouding van vet en smaak. Varkensgehakt bevat meer vet dan rund, maar minder smaak, terwijl voor rund het omgekeerde geldt. De helft van beide is dus de ideale middenweg. Gehakt dat je in de winkel koopt, is doorgaans al gekruid. Als dit niet zo: wees dan kwistig met zout. Een goede stelregel is om in verhouding met het vlees één procent zout te gebruiken. Voor 750 gram gehakt komt dat dus neer op 1,5 theelepel (Amerikaanse maat) of 7,5 gram.
Om luchtige balletjes te bekomen wordt panko aangeraden ipv paneermeel. Dit is Japans broodkruim dat eruit ziet als krokante sneeuwvlokken en gemaakt is van gestoomd wit brood, dat daarna wordt gedroogd en gemalen. Tegenwoordig is heț ook in de betere supermarkt verkrijgbaar. Ook geeft de auteur aan hoe er mee om te gaan. Zo oa de raad om de panko wat te drinken te geven. Een goede gehaktbal blinkt uit in luchtigheid. De belangrijkste stap in dit verhaal: hydrateer de panko. Panko die tien minuten tijd krijgt om zich vol te zuigen met vocht, geeft de balletjes extra veerkracht. Daarvoor maak je een papje van losgeklopt ei en een scheut melk. Al krijgen balletjes nog meer smaak wanneer je de melk vervangt door zachte witte kaas, zoals cottage cheese, geitenkaas, ricotta of roomkaas. Kaas is vetter en romiger dan melk, wat extra zachtheid oplevert. Kortom: Gehydrateerde panko is haar beste tip voor luchtige gehaktballen.
Luikse balletjes met stroop
Ingrediënten
- 750 gram gemengd gehakt
- 125 gram zachte witte kaas op kamertemperatuur (zoals cottagecheese, geitenkaas, ricotta, roomkaas…)
- 40 gram panko
- 2 eieren, losgeklopt
- 0,5 bussel platte peterselie, blaadjes fijngesnipperd
- Boter, om mee te bakken
- Olijfolie
- Zwarte peper van de molen
- zout
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd of geraspt
- 1 snufje gedroogde of verse tijm
- 1 snufje nootmuskaat
Voor de saus
- 2 ajuinen, fijn gesnipperd
- 300 ml kippen- of groentebouillon
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 3 eetlepels Luikse- of appel-perenstroop
- 1 theelepel graanmosterd
- 3 blaadjes blaadjes laurier
- 1 theelepel maizena
Instructies
Maak de gehaktballen
- Meng in een grote kom de zachte kaas, panko en eitjes. Kruid met een snuf peper en zout. Laat ongeveer 10 minuten staan.
- Doe er het gehakt, de peterselie, knoflook, tijm en nootmuskaat bij, samen met nog een snuf peper en zout. Meng alles goed. Ga kort en krachtig te werk en stop meteen zodra alles gemengd is, te lang kneden maakt de balletjes straks minder luchtig.
- Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Doe ze nu in de koelkast tot de saus klaar is
Maak de saus.
- Smelt een klontje boter in dezelfde pan, met de aanbaksels er nog in, op middelhoog vuur. Stoof de sjalot glazig, kruid bij met peper en zout en blus na enkele minuten met de rodewijnazijn. Roei de aanbaksels los en giet er de bouillon of het water bij, samen met de mosterd, de stroop en de blaadjes laurier. Meng goed en leg er dan de balletjes in. Laat nog een vijftiental minuten sudderen op een zacht vuurtje.
- Proef of de zoetzuur-balans van de saus goed zit en doe er indien nodig wat azijn en/of stroop bij. Los, wanneer de saus te waterig is, de maïzena op in een beetje water en roer door de saus. Laat even zachtjes koken tot de saus ingedikt is.
Bak de balletjes
- Smelt op een matig tot hoog vuur wat olijfolie en boter in een braadpan met stevige bodem. Bak de balletjes goudbruin. Werk in twee of meer keren als niet alles erin past. Reken hiervoor op een tiental minuten. Helemaal gaar zijn ze dan nog niet, maar ze garen zo meteen verder in de saus. Haal de balletjes uit de pan en leg ze in de pot met de saus.
Afwerking
- Laat de balletjes in de saus nog even verder garen.
Uitrusting
Notities
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.