Kuku Paka is een kruidige curry met kokosnootmelk of kokosroom uit Oost Afrika. Kuku Paka is wordt ook wel “kuku na nazi” genoemd. Het heeft Afrikaanse, Indiase en Arabische invloeden. Kuku betekent in het Swahili kip. Het gerecht is vooral populair aan de Oost-Afrikaanse kust en onder de Indiase gemeenschappen in Kenia, Tanzania en Oeganda. Paka in Swahili betekent uitsmeren, verspreiden of aanbrengen. Kokosmelk of kokosroom en currykruiden zijn de hoofdingrediënten van het gerecht. Wat Kuku Paka onderscheidt van andere kokoscurrygerechten is de smaak van het grillen van de kip voordat deze wordt toegevoegd aan de kokoscurrybasis. Dit geeft het een rokerige smaak. Garnalen of vis worden vaak gebruikt in plaats van kip in dit populaire Oost-Afrikaanse gerecht.
Iedere soort kip kan worden gebruikt. sommigen kiezen dan voor dijen zonder botten omwille van het gemak en de smaak, maar elke mix van borsten, tenders of drumsticks kan worden gebruikt, op voorwaarde dat ze in vergelijkbare grootte zijn gesneden. Omdat de kip apart van de curry wordt gekookt, kun je de kip ook vervangen door een stevige groente om dit gerecht geschikt te maken voor een vegetarisch dieet.
Kuka Puka
Ingrediënten
- 1 kg kip, in stukken gesneden
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 uien, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2,5 cm gember, geraspt
- 2 tomaten, gepeld en fijngehakt
- 2 pikante groene pepers, fijngehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel garam masala
- cayennepeper naar eigen smaak
- 400 ml kokosroom of kokosmelk uit blik
- Sap van 1 citroen
- Verse korianderblaadjes voor garnering
- Zout naar smaak
Instructies
Bereid alle ingrediënten voor
- Pel en snij de ui in stukjes. Pel de knoflook en plet plat. Schil de gember en rasp fijn. Doe het vel van de tomaten en snij in stukjes. Snij eventueel ook de kip in stukken.
Marineer de kip
- Meng in een kom de stukjes kip met het citroensap en een snufje zout. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
Sauteer de uien en kruiden
- Verhit de plantaardige olie in een grote pan. Fruit de uien tot ze goudbruin zijn, voeg dan de knoflook en gember toe en bak tot ze geurig zijn.
- Roer komijn, koriander, kurkuma, paprikapoeder en garam masala erdoor.
- Voeg gehakte tomaten en groene pepers toe en kook tot de tomaten zacht worden.
Grill de kip
- Doe de gemarineerde kip in een zeer hete grillpan en bak deze aan alle kanten bruin in ongeveer 5-7 minuten.
Doe de kip bij de gesauteerde groenten en kruiden
- Doe de kip bij de gesauteerde groenten en kruiden. Giet de kokosmelk of kokosroom erbij, zet het vuur laag en laat de curry 25-30 minuten sudderen tot de kip zacht is.
Garneren en serveren
- Breng op smaak met zout en cayennepeper en garneer met verse koriander en serveer warm.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.