Dit recept voor Babi pangang uit de slowcooker is gebaseerd op het recept van Ashley Willems dat je hier kunt vinden.
Babi pangang, in Indonesië en Maleisië geschreven als babi panggang, is de naam voor verschillende gerechten uit het Verre Oosten gemaakt van (geroosterd) varkensvlees. In Chinees-Indische restaurants in Nederland en België worden soms verschillende varianten aangeboden, een variant met spek, een variant met mager varkensvlees en de Chinese variant, char siew, cha sieuw of char siu.
De naam babi pangang komt van de Maleis/Indonesische woorden babi (varken) en panggang (geroosterd). Door deze brede benaming kan het duiden op verschillende lokale gerechten uit het Maleisische en Indonesische taalgebied.
Vermoedelijk stamt het gerecht uit China, waar het geroosterd buikspek betrof.
Bij varianten van Babi pangang met de zoetzure gember-tomatensaus van veel Nederlandse Chinees-Indische restaurants, wordt doorgaans mager varkensvlees gebruikt dat niet wordt geroosterd, maar eerst gekookt en daarna gefrituurd. Het wordt vervolgens in plakken gesneden en overgoten met de gebonden zoetzure saus.
Wie geen gembersiroop vindt in de winkel kan die zelf maken. Klik hier voor ons recept om dit te doen.
Babi pangang uit de slowcooker
Ingrediënten
- 1,8 kg buikspek mét zwoerd
- 1 handje grof zeezout
Voor de marinade
- 2,5 theelepels Chinese 5 spices
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1 flinke scheut sojasaus
- 2 eetlepels gembersiroop
Voor de saus:
- 200 ml water
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels ketjap
- Maizena om de saus te binden, optioneel
- Sambal, wanneer je van pittig houdt
Instructies
Marineer het buikspek
- Snijd allereerst een ruitpatroon in de zwoerd kant van het buikspek.
- Prik met een vleesprikker (of een naald) wat gaatjes aan zowel de vleeskant als aan de zwoerd kant van het buikspek.
- Maak een mix van alle ingrediënten voor de marinade. Giet dit in een ovenschaal en leg er het stuk buikspek met de vlees kant naar beneden in. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie of een plastic zak en zet deze in de koelkast voor minimaal 12 uur (24 uur is nog beter).
Doe het vlees in de slowcooker
- De volgende dag laat je het buikspek eerst op kamer temperatuur komen. Leg dan het vlees met de zwoerd kant naar beneden in de slowcooker voor 5,5 uur op Low. De marinade die achterblijft in de ovenschaal giet je ook nog over het vlees.
Laat het vlees drogen
- Na 5,5 uur haal je het stuk buikspek uit de slowcooker en laat je het op een rooster of in een ovenschaal (buiten de koelkast) een paar uur ‘drogen’. Dit drogen zorgt ervoor dat er straks in de oven een krokante korst op komt. Strooi een handje zeezout over het buikspek, dit onttrekt ook vocht.
Maak de saus
- Verwarm alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje.
- Het is een zoetzure saus maar misschien wil jij de saus nog iets zoeter, zuurder of pittiger.
- Wanneer je de saus te dun vindt kun je hem binden met wat maïzena.
Afwerking in de oven
- Haal het zout grotendeels van het buikspek af en schuif het rooster de oven in.
- Doe het buikspek onder de grill voor ongeveer 15 minuten tot het korstje knapperig genoeg is.
- Snij het vlees in plakken
- Serveer op een groot bord of schaal met de babi pangang saus.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.