Deze Gembersiroop uit Thermomix is zoals de meeste recepten die klaargemaakt worden in een Thermomix uiterst gemakkelijk te maken. Voor de hoeveelheden baseerden we ons op een recept op de website van Mjam dat je hier kunt vinden. Voor de werkwijze met een Thermomix vertrokken we van dit recept.
Gembersiroop is een handig ingrediënt voor in de keuken en aan de bar. Het is gemakkelijk thuis te maken en je kunt er zoete specerijen mee toevoegen aan je drankroutine. Het voordeel om zelf te maken is dat het niet alleen goedkoper is, maar dat je er ook allerlei conserveerstoffen en ander E-nummers mee vermijdt. Zo staan op een flesje van een heel bekend merk uit de Oosterse keuken de volgende ingrediënten: suiker, water, dextrose, zout, gemodificeerd maïszetmeel, melasse, voedingszuur E330, conserveermiddel E202, verdikkingsmiddel E415, raapzaadolie en – verrassing – gemberextract.
Het recept is heel eenvoudig en niet anders dan andere zelfgemaakte siropen. In wezen los je suiker op in water en voeg je de smaakstof toe door verse gember zijn aparte smaak in de siroop te laten trekken. Het hele proces neemt slechts een paar minuten van je tijd in beslag en de kosten zijn minimaal.
Dit recept vormt de basis voor het maken van je eigen ginger ale of gemberlimonade. Voor ons recept van gemberlimonade (ginger ale of ginger beer) klik hier. Het kan ook een heerlijk alternatief zijn voor gemberlikeur, die je vervolgens kunt gebruiken in een aantal andere cocktails op basis van gember. Het is ook een geweldige vloeibare zoetstof voor thee en koffie. Gembersiroop leent zich voor extra smaakinfusies zoals vanille of pittige pepers, die aan de siroop kunnen worden toegevoegd om de zoete of pittige tonen te versterken.
Gembersiroop uit Thermomix
Ingrediënten
- 250 ml water
- 500 gram rietsuiker
- 150 gram verse gember, gepeld
Instructies
- Doe de gember in de mengkom van de thermomix en mix:Stel TM in: 5 sec / snelheid 5. Schraap de pulp die op de randen is met een pannenlikker naar beneden
- Doe het water en de suiker in de mengbeker en laat dit koken.Stel TM in: 10+ min / 100 ° / Snelheid 1
- Doe dit mengsel nu twee keer door een fijne zeef, laat afkoelen en bewaar dit in een goed afsluitbare bokaal of fles in de koelkast.
Uitrusting
Notities
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 10 minuten + in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 10 minuten+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 10 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle dranken, klik hier.