Putpatat leerde ik kennen als een van de warme bereidingen bij Foodmaker. Op zoek naar een recept kwam ik op de website van Macarons en Mie terecht. Daar wordt dit gerecht omschreven als een ovenschotel met aardappelen, bloemkool, prei en spekjes in een béchamelachtige saus met een laagje kaas bovenop. En dat is het ook.
Foodmaker werd opgericht in 2004 door Lieven Vanlommel in Westerlo. Het bedrijf begon als producent van verse maaltijden en groeide uit tot een restaurantketen. De maaltijden zijn gezond en worden bereid met ingrediënten van eigen biovelden. In januari 2024 werd het concept uitgebreid met een restaurant dat een knipoog geeft naar het Limburgse mijnverleden, gehuisvest in Europa’s eerste indoor snorkel- en duikcentrum. En zo werd de Putpatat geboren. De Putpatat kent drie variaties. Voor de vleesliefhebbers is er de Putpatat Meat Lover, rijkelijk belegd met spek voor een hartige, robuuste smaak. De zalmvariant, de Putpatat Todi, biedt een verfijnde combinatie van de zachte smaken van zalm met de rijke textuur van de Putpatat. En voor de vegetariërs is er de Putpatat Animal Lover, een smaakvolle vegetarische optie.
In tegenstelling met het hierboven verwezen recept koken wij de aardappelen eerst. Ook brengen wij de bloemkool in koud water aan de kook.
Putpatat
Ingrediënten
- 500 gram krielaardappelen
- 500 gram vastkokende aardappelen, om in schijfjes te snijden
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- 2 uien, in halve ringen gesneden
- 1 grote prei, in halve ringen gesneden
- 200 gram spekblokjes
- 200 gram geraspte kaas
- olie of bakboter
Voor de saus
- 35 gram boter
- 35 gram vloeiende bloem
- 500 ml kippenbouillon
- peper en zout, naar smaak
- nootmuskaat
- 0,5 theelepel chilipoeder, optioneel
Voor de topping
- 2 stengels pijpajuin, in dunne ringen gesneden
Instructies
Kook en bak de aardappelen
- Kook de krielaardappelen en de geschilde aardappelen bijna gaar.
- Snij de aardappelen in schijfjes.
- Bak nu de krieltjes en aardappelschijfjes aan in een pan met de boter. Als de aardappelen gaar zijn leg je ze in de ovenschaal.
Kook de bloemkool
- Doe de bloemkool in een pan met een flinke hoeveelheid water. Breng aan de kook en laat koken tot de bloemkool beetgaar is. Giet dan af onder koud stromend water. Laat ze even afkoelen en doe ze dan in de ovenschotel..
Bak de prei, uien en spek
- Bak de prei, ui en spekjes samen een paar minuten in een pan met een beetje boter tot de prei een beetje is geslonken en de spek gebakken (niet uitgebakken!) is. Doe dit ook in de ovenschaal.
Maak de saus
- Verhit de boter in een steelpan, wanneer deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer met een garde tot de bloem opgelost is in de boter. Laat dan nog enkele minuten zachtjes bakken, maar zorg ervoor dat het mengsel niet bruin wordt.
- Voeg vervolgens beetje bij bij beetje de bouillon toe. Kook de saus nog 1-2 minuten wanneer die mooi gebonden is. Voeg dan de nootmuskaat, peper en zout en eventueel de chilipoeder toe (naar smaak).
Meng alles en zet in de oven
- Verwarm de oven voor op 200° graden.
- Meng nu alle ingrediënten in de ovenschaal.
- Giet de saus eroverheen en verdeel de geraspte kaas erover.
- Schuif de ovenschaal voor ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.
Dien op
- Verdeel je putpatat over de borden en strooi er de ringetjes pijpajuin over.
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.