Voor dit recept van Curryworst uit de slowcooker zijn we te rade gegaan bij Puur Koken. Daar staat ook niet alleen het recept, maar ook heel wat weetjes over dit op en top Duits recept, of is het Berlijns? Eigenlijk is het een vrij eenvoudig recept: Het zijn in stukjes gesneden bratwurst maar daaroverheen een pittige currysaus. In Duitsland wordt het geserveerd in een kartonnen bakje met frietjes erbij. Currywurst is naast de bratwurst een van de meest gegeten worsten in Duitsland. Op veel drukke plekken, warenmarkten en kerstmarkten is wel een verkoper van deze worst te vinden.
Verder leren we uit de site van Puur koken ook nog hoe het recept voor curryworst ontstaan is: Op 4 september 1949 was het de Duitse Herta Heuwer die de curryworst verkocht. In haar eigen winkeltje in Berlijn maakte zij ene pikante saus van onder andere tomaten en currypoeder en verkocht dit aan de klanten. Dit werd zo’n groot succes dat het recept al heel snel het hele land (en later ook daarbuiten) doorging.
Tien jaar later verhuisde Herta haar winkel naar een groot pand in Berlijn, deze winkel was in hoogtijdagen dag en nacht geopend. Dit was ook het jaar dat Herta patent aanvroeg op haar uitvinding. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Duitsland en wordt vandaag de dag Berlijn nog steeds gezien als de curryworsthoofdstad van Europa. In Berlijn kan je dan ook het enige echte curryworst museum vinden.
Curryworst uit de slowcooker
Ingrediënten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels currypoeder
- 50 gram augurk, heel fijn gesneden
- 500 gram gezeefde tomaten
- 200 gram tomatenketchup
- 25 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel harissa
- zout en suiker naar smaak
- 4 braadworsten, gebakken en in plakjes gesneden
Instructies
- Verhit de olie in een pan en fruit de ui glazig. Strooi er bruine suiker en currypoeder over en bak kort, doe het dan in de slowcooker.
- Voeg de augurk, harissa, tomaten, ketchup, tomatenpuree, azijn en kruiden toe en breng op smaak. Laat 3 tot 4 uur op low staan.
- Pureer de saus met een staafmixer helemaal glad. Voeg de stukjes worst toe en zet de slowcooker nog even 15-30 minuten op high.
Uitrusting
