Bloemkool met bergkaas uit Airfryer

Bloemkool met bergkaas uit Airfryer

Dit recept voor Bloemkool met bergkaas uit Airfryer komt uit de app HomeId van Philips. In dat recept wordt er bijkomend een bieslooksaus gemaakt. Wij verkiezen dit niet te doen.

Bergkäse (Duits voor kaas uit de bergen) is de naam van een groep kazen die in de Alpen worden geproduceerd. Deze groep omvat onder andere Appenzeller, Gruyère, Piora, Walliser, Vacherin Mont d’Or AOC, Comte, Tomme de Savoie, Battelmatt, Fontina en Allgäuer Bergkäse.

Vroeger werd in Duitstalige gebieden de term Bergkäse gebruikt voor alle kaas die daadwerkelijk op de berg gemaakt werd. Dit gebeurde in de zomermaanden, wanneer de koeien op de hoger gelegen bergweiden graasden. Omdat de koeien vrij konden lopen, aten ze gras, maar ook kruiden, waardoor de melk, en dus ook de kaas, een typische en kruidige smaak kreeg. De melk werd vaak tot kaas verwerkt, omdat de melk te kort houdbaar was om te transporteren. Zo kon het melkproduct tot in de winter goed bewaard worden.
Deze kazen worden gekenmerkt door hun stevige maar elastische textuur, lage zoutgehalte en super smeltbaarheid. Ze hebben een breed scala aan smaken, variërend van vers gemaaid gras tot chocolade tot geroosterde hazelnoten, afhankelijk van het voer van de dieren (meestal koeien) waarvan de melk is gebruikt om ze te maken. Nog meer over bergkaas kun je hier lezen.

In de keuken zijn ze kameleons, die vraatzuchtige gegrilde kaas, macaroni en kaasmagie, fantastische fondue en gratuit goede gratins maken. Gewoon snijden, raspen en toevoegen aan je favoriete gerechten voor een botervette schop in je broek die je smaakpapillen zeker zal bekoren! En je kunt er dus ook deze Bloemkool met bergkaas uit Airfryer mee maken.

Bloemkool met bergkaas uit Airfryer

Bloemkool met bergkaas uit Airfryer
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Airfryer
Porties: 2 personen
Calorieën: 488kcal

Ingredients

  • 300 gram bloemkool
  • 250 gram aardappelen
  • 80 gram zure room
  • 50 gram volle room
  • 2 eieren
  • 70 gram Bergkäse, bijv. Gruyère
  • 2 pijpajuintjes
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 3 eetlepels peterselie
  • 1 snufje nootmuskaat, gemalen
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper

Instructions

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Was de bloemkool en snijd de roosjes van de stronk. Snijd de iets grotere roosjes door de helft. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Kook de aardappelblokjes en bloemkoolroosjes ongeveer 5-6 minuten, haal ze vervolgens uit het water en laat ze uitlekken.
  • Was de lente-uitjes, maak ze schoon en snijd ze in dunne ringen. Rasp de bergkaas.
  • Doe de fijngehakte knoflook samen met de pijpajuintjes, fijngehakte peterselie, bloemkool en aardappelen in het bakaccessoire. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat, meng alles goed door elkaar.
  • Klop de eieren in een kom. Voeg de slagroom, zure room en de helft van de bergkaas toe en roer tot een glad mengsel. Verdeel dit over het bloemkoolmengsel in het bakaccessoire van de Airfryer en bak de ovenschotel 20 minuten aan 180
  • Strooi de resterende kaas over de ovenschotel en start de Airfryer opnieuw. Nu voor 10 minuten aan 180

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 488kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 23g | Vet: 29g
Nog geen beoordelingen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden in een Airfryer, klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept