Kasteelaardappelen of pommes château zijn aardappelen die in een bepaalde vorm gesneden worden, meer in het bijzonder in de vorm van een tonnetje. De naam heeft echter niets te maken met een kasteel. Ze worden pommes château genoemd omdat ze vroeger bij chateaubriand werden geserveerd.
Gebruik voor kasteelaardappelen een vastkokende aardappelsoort. Snij de geschilde en de gereinigde aardappel op een lengte van ongeveer vijf centimeter. Neem je mes op het staal vast om met de punt te kunnen werken, zo kan je gemakkelijker rond de aardappel snijden. Neem nu de aardappel vast tussen duim en wijsvinger en snij de aardappel in een ton-vorm met ongeveer 6 gelijke vlakken. Op dergelijke manier snijden wordt tourneren genoemd. Tourneren heeft dus tot doel producten te verfraaien, door ze met een tourneermesje gelijkmatig van vorm, grootte en gewicht te snijden. De producten zien er niet alleen mooier uit doordat ze gelijk zijn, maar ze zijn dan ook op hetzelfde ogenblik gaar gekookt.
Kasteelaardappelen
Ingrediënten
- 18 vastkokende aardappeltjes
Instructies
- Snij iedere geschilde aardappel op een lengte van ongeveer vijf centimeter. Neem je mes op het staal vast om met de punt te kunnen werken, zo kan je gemakkelijker rond de aardappel snijden. Neem nu de aardappel vast tussen duim en wijsvinger en snij de aardappel in een ton-vorm met ongeveer 6 gelijke vlakken
- Spoel de aardappelen.
- Doe de aardappel in een kom met koud water en breng aan de kook. Als het water kookt, doe een beetje zout in het water. Laat nog 15 à 20 minuten zachtjes verder koken.
- Giet de aardappelen af.
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier