Tartiflette is een gerecht op basis van romige aardappelen met een laagje spek en Reblochon kaas: comfort food uit de Franse Alpen!
Tartiflette ontstond in de jaren 1970 of 1980 in de Franse Alpen, mogelijk om de verkoop van reblochon te stimuleren. Het gaat echter terug op een traditionele aardappelgratin met uien en kaas bereid in een koekenpan, genaamd péla. Tartiflette is sinds de jaren 80 snel uitgegroeid tot een klassieker in de Savoie en het Aostadal. Het is in het bijzonder populair als een hartig après-skigerecht.
De reblochon is een Franse kaas, een gewassenkorstkaas. De kaas stamt uit de 13e eeuw. De geschiedenis van de naam van de kaas ligt in het feit dat in die tijd de alpenboer een proportioneel deel van zijn melk moest afstaan aan de eigenaar van de weide. Wanneer de eigenaar kwam, dan werd het vee niet volledig gemolken. Na inlevering van de verplichte hoeveelheid en na het vertrek van de controleurs werd het vee opnieuw gemolken (reblocher) en van die melk werd de reblochon gemaakt.
De reblochon wordt gemaakt van volle rauwe koemelk. Na het melken wordt de melk in koperen ketels verwarmd tot zo’n 33 °C en in ongeveer drie kwartier gestremd. De wrongel wordt gesneden in stukjes ter grootte van een rijstkorrel, en na uitlekken in de met kaasdoek bedekte vormen gedaan. In de vormen wordt met een gewicht van 2,5 kg het vocht er verder uitgeperst. Uit de vormen gehaald wordt de kaas gezouten in een pekelbad en 4 tot 5 dagen in de eerste rijpingskamer gezet. De kaas rijpt hier bij een temperatuur van 16-18 °C. De kaas wordt regelmatig gewassen en gekeerd (eens per 2 dagen). Vervolgens volgt de tweede rijping van 2 tot 3 weken in een rijpingskelder bij 12 °C, op planken van de plaatselijke dennen.
Het resultaat is een kaas met een zachte, ivoorkleurige kaasmassa en een saffraangele korst. Nog meer over deze kaas kun je hier vinden.
Tartiflette
Ingrediënten
- 800 gram vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes gesneden
- 150 gram blokjes spek
- 1 ui, in plakjes gesneden
- 25 gram bakboter
- 125 gram witte wijn
- 1 Reblochon kaas, of Brie, in plakjes gesneden
- 125 gram slagroom 35%
- zout en peper
Instructies
- Bak het spek en de ui in de bakboter tot ze goudbruin zijn.
- Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn. Giet ze dan af.
- Leg de aardappelen, ui-bacon en de plakjes kaas in de schaal.
- Meng de wijn met de room en giet dit erover.
- Bak op 200°C gedurende 20-25 min tot het bubbelt en goudkleurig is.
Uitrusting

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.