Luikse balletjes met stroop

Luikse Balletjes met stroop voor Grootkeuken

Dit is de grootkeuken versie voor ons recept voor Luikse balletjes dat je hier kunt vinden.

Luikse balletjes met stroop voor de grootkeuken

Luchtige gehaktballetjes met Luikse stroop voor de Grootkeuken
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gehaktballetjes
Porties: 50 personen

Ingrediënten

  • 9 kg gemengd gehakt
  • 1,5 kg zachte witte kaas op kamertemperatuur (zoals cottagecheese, geitenkaas, ricotta, roomkaas…)
  • 500 gram panko
  • 25 eieren, losgeklopt
  • 5 bussels platte peterselie, blaadjes fijngesnipperd
  • Bakboter
  • peper
  • zout
  • 12 teentje knoflook, fijngesnipperd of geraspt
  • 1 handje gedroogde of verse tijm
  • 1 handje nootmuskaat

Voor de saus

  • 25 ajuinen, fijn gesnipperd
  • 4 liter kippen- of groentebouillon
  • 25 eetlepels rode wijnazijn
  • 750 gram Luikse- of appel-perenstroop
  • 12 theelepels graanmosterd
  • 20 blaadjes blaadjes laurier
  • 12 theelepels maïzena

Instructies

Maak de gehaktballen

  • Meng in een grote kom de zachte kaas, panko en eitjes. Kruid met een snuf peper en zout. Laat ongeveer 10 minuten staan.
  • Doe er het gehakt, de peterselie, knoflook, tijm en nootmuskaat bij, samen met nog een snuf peper en zout. Meng alles goed. Ga kort en krachtig te werk en stop meteen zodra alles gemengd is, te lang kneden maakt de balletjes straks minder luchtig.
  • Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Doe ze nu in de koelkast tot je ze bakt.

Indien grote sauteuse (of voldoende grote kookpot)

  • Doe de bakboter in de sauteuse (of kookpot) en bak de balletjes goudbruin. Haal de balletjes eruit en zet aan de kant. Doe in het geval van de kookpot dit in meerdere keren.
  • Doe eventueel nog wat bakboter in de sauteuse (kookpot) en voeg de uien toe.
    Bak tot de uien mooi bruin zien.
    Kruid bij met peper en zout en blus met de rode wijnazijn. Roei de aanbaksels los en giet er de bouillon of het water bij, samen met de mosterd, de stroop en de blaadjes laurier. Meng goed dooreen.
  • Leg nu de balletjes in de sauteuse en en laat nog een 15 minuten bakken tot de balletjes gaar zijn.

Bij ontbreken grote sauteuse

  • Bij gebrek aan sauteuse kun je de balletjes in een grote braadpan bakken, en dat verschillende keren. Dit kun je doen terwijl je de saus maakt.
  • Doe de uien in een gastronoombak en meng de olie erdoor.
    Doe gedurende 20 minuten in hete lucht oven aan 220 graden tot de uien mooi bruin zien.
    Kruid bij met peper en zout en blus met de rode wijnazijn. Roei de aanbaksels los en giet er de bouillon of het water bij, samen met de mosterd, de stroop en de blaadjes laurier. Meng goed dooreen.
  • Leg nu de balletjes in de saus en en laat nog een 15 minuten bakken in een hete lucht oven aan 150 graden

Afwerking

  • Proef of de zoetzuur-balans van de saus goed zit en doe er indien nodig wat azijn en/of stroop bij. Los, wanneer de saus te waterig is, de maïzena op in een beetje water en roer door de saus. Laat even zachtjes koken tot de saus ingedikt is.

Uitrusting

Combi oven
Grote Sauteuse
Grote Sauteuse Of Grote Kookpot

Notities

Tip: Vervang in de saus de helft van de bouillon door bier.
Nog geen beoordelingen

Voor onze andere recepten uit de grootkeuken op de site Een beetje Beter , klik hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept