Dit recept voor Eendenborst met balsamicosaus, borlottibonen in ananassaus en gebakken aardappelen combineert onze vroegere recepten voor eendenborst, enerzijds het voorgerecht met balsamicosaus, anderzijds het hoofdgerecht met een saus van borlottibonen.
Eendenborst met balsamicosaus, borlottibonen in ananassaus en gebakken aardappelen
Eendenborst met balsamicosaus, borlottibonen in ananassaus en gebakken aardappelen
Porties: personen
Calorieën: 360kcal
Ingrediënten
Voor de eend en balsamicosaus
- 2 eendenfilets
- 1 kl suiker
- 2 kl aceto balsamico
- 2 dl bruine fond
- 2 el sherry of porto
- 1 snuifje Peper
- 1 snuifje zout
Voor de borlottibonen in ananassaus
- 250 gram borlottibonen, uit blik
- 5 gram gember, in julienne gesneden
- 0,5 citroen
- 0,5 sinaasappel
- 1,5 el witte azijn
- 0,5 ananas
- 100 gram confituur van bittere sinaasappelen, bvb in Delhaize: Nostalgie: sinaasappels van Sevilla
Voor de aardappelen
- 800 gram krielaardappelen
- 1 handje zout
Instructies
Voor de aardappelen
- Doe de aardappelen (ongeschild) in een kom met koud water. Breng aan de kook. Doe wat zout in de kom wanneer het water kookt en laat dan nog een 15 minuten verder koken.
- Giet de aardappelen over in een vergiet en laat wat koud water erover stromen. Pel dan de aardappelen.
Voor de eendenborst en balsamicosaus
- Ontvet de eendenborst en snij het vet in dobbelsteentjes.
- Laat een gedeelte van het eendenvet aanbakken in een pan. Haal dan de korstjes uit de pan.
- Bak de eendenborst aan in de pan gedurende 3 minuten aan elke kant.
- Haal de eend uit de pan.
- Giet vet uit braadpan, voeg de suiker toe en laat karamelizeren. Blus af met de balsamico-azijn en de bruine fonds.
- Reduceer zeer sterk. Voeg pezo toe en parfumeer met de sherry of porto
Voorbereiding borlottibonen in ananassaus
- Met een dunschiller de citroen en sinaasappel dun schillen en in hele dunne reepjes snijden. Deze zestes twee keer blancheren.
- Maak de ananas schoon: schillen en harde middelste deel eruit halen. Doe het vruchtvlees van 0,5 ananas in de mixer en haal vervolgens door een zeef. Zet dit in een pan op het vuur en laat voor de helft inkoken. Voeg dan de azijn en de confituur toe. Binden met de maizena en als laatste zestes en gember bijvoegen.
- Voeg de bonen aan deze saus toe
Afwerking
- Laat een gedeelte van het eendenvet aanbakken in een pan. Haal dan de korstjes uit de pan. Doe de aardappelen in de pan en bak gedurende gedurende 10 minuten.
- Bak de eendenborst in een oven van 175 graden gedurende 10 minuten. Of, wanneer je over een kerntemperatuurmeter beschikt, tot het vlees 55 graden warm is.
- Verwarm de balsamicosaus en de borlottibonen in de ananassaus.
- Snij eendenborst in dunne schijfjes en plaats in waaier op het bord.
- Doe een streepje saus naast en over de eendenborstschijfjes en dien op.
Uitrusting
Notities
Deze bereiding is ook gemakkelijk op voorhand klaar te maken en vraagt slechts enige minuten afwerking. Het gerecht kan ook als hoofdgerecht dienen. Het overblijvende eendenvet kan dan gebruikt worden om aardappelen in aan te bakken.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 360kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 2g | Vet: 4g
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.