Kalfsgehaktballetjes met currysaus uit Thermomix

Deze kalfsgehaktballetjes met currysaus uit Thermomix is eens wat anders dan de klassieke balletjes met tomatensaus.

Currypoeder is een specerij en een erfgoed dat teruggaat tot duizenden jaren geleden. Oorspronkelijk afkomstig uit India, heeft dit kruidenmengsel zich verspreid over de hele wereld en is het een basis geworden in vele keukens. Het is een symfonie van kruiden zoals kurkuma, koriander, komijn, en soms meer exotische toevoegingen zoals venkel of kardemom, elk zorgvuldig geselecteerd om zijn unieke bijdrage aan het mengsel. Meestal is de kleur van de curry poeder geel, maar er is ook de rode versie. De rode kleur is afkomstig van rode pepers, waardoor de rode kerrie dan ook over het algemeen pittiger van smaak is. Het woord kerrie of curry is een verbastering van het Tamil woord “kari” wat saus betekent.

Kalfsgehaktballetjes met currysaus uit Thermomix

Kalfsgehaktballetjes met currysaus bereid met een Thermomix
Porties: 4 personen
Calorieën: 604kcal

Ingrediënten

  • 1 lente-ui
  • extra vergine olijfolie
  • 600 gram kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • paneermeel
  • bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels rode currypoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 150 ml room
  • 250 ml vleesbouillon
  • maizena, eventueel om te binden

Instructies

  • Verwijder de wortel en het taaiere groene deel van de lente-ui, eventueel ook de buitenste bladeren. Snij de ui in plakjes.
  • Doe de olie in de mengbeker van de Thermomix en voeg de ui toe. Bak gedurende 3 min./120°C/snelheid 1. Laat eventjes afkoelen.
  • Doe dan het gehakt, het ei, de eidooier, de Parmezaanse kaas, zout en peper in de mengbeker en meng alles door elkaar gedurende 20 sec./snelheid 5.
  • Haal het mengsel uit de mengbeker en pas eventueel de consistentie aan met paneermeel als het mengsel te zacht is. Vorm het mengsel met ingeoliede handen tot walnootgrote balletjes, rol ze in bloem.
  • Verwarm de olie in een braadpan en bak de balletjes tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Pel de knoflookteentjes, plet ze en bak ze in de Thermomix met een beetje olie gedurende 3 min./120°C/snelheid 1.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak nog 1 minuut/120°C/snelheid 1.
  • Voeg dan het tomatenconcentraat, de bouillon, de room en kook ongeveer 20 min./100°C/snelheid 1, of tot het kookvocht is gereduceerd. Bindt de saus eventueel met wat maizena.
  • Doe die saus voor het serveren bij de balletjes en verwarm eventueel nog wat tot de balletjes warm zijn.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 604kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 31g | Vet: 48g
Nog geen beoordelingen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept