Gehaktballen van De Librije

Gehaktballen van De Librije uit Slowcooker

De Gehaktballen van De Librije zijn vrij populair in Nederland. Je kunt het recept ervoor bvb hier en hier vinden. De Librije is een bekende sterrenzaak uit Zwolle, waarvan de kok jammer genoeg onlangs overleden is. De ballen worden op smaak gebracht met ketjap manis en mosterd, en daarna zachtjes gegaard in krachtige runderfond. Simpel recept, groots resultaat. Het recept staat overigens niet op de kaart van restaurant de Librije, maar wordt bij de personeelsmaaltijd voor het team van de Librije regelmatig geserveerd. Je kunt er spruiten, rode kool en/of puree mee serveren.

En inderdaad, superzachte ballen en heel lekker. Doet mij een beetje denken aan een ‘light version’ van onze Luikse ballen.

Wij maken ze klaar in een slowcooker.

Gehaktballen van De Librije uit Slowcooker

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd5 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Klassieke
Trefwoord: Gehaktballen, slowcooker
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1000 gram rundergehakt
  • 200 gram paneermeel
  • 5 eieren
  • 5 eetlepels (zoete) ketjap manis
  • 5 eetlepels grove mosterd
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 100 gram bloem
  • 75 gram bakboter
  • 1300 ml bruine fonds

Instructies

  • Meng alle ingrediënten uitgezonderd de boter, de bloem en de fonds goed dooreen. Doe die 15 minuten in de koelkast.
  • Maak dan (24) ballen en wentel die ook telkens door de bloem.
  • Doe de boter in een bakpan, verwarm en bak de ballen aan tot ze gekorst zijn. Doe dit eventueel in meerdere keren.
  • Verwarm ondertussen de bruine fonds.
  • Doe dan de ballen in de slowcooker en voeg de fonds toe.
  • Kook voor ongeveer 5 uur op slow. Roer na de helft van de tijd even door de ballen.

Uitrusting

Nog geen beoordelingen

1 gedachte over “Gehaktballen van De Librije uit Slowcooker”

  1. Pingback: Luikse balletjes met stroop - Een Beetje Beter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept