Deze Cassolettes met Sint-Jakobsschelpen en Garnalen zijn een elegante en smakelijke voorgerecht. Het gerecht is afkomstig uit Ria’s Kitchen en is hier te vinden.
De auteur, Ria Appeltans, schrijft in verband met dit recept dat sommige recepten warme momenten met familie oproepen, en dit recept daar een van is. Deze cassolettes zijn perfect voor een speciale gelegenheid of gewoon om een gewone maaltijd om te toveren tot een restaurantwaardig diner. Fijn, eenvoudig en vol smaak, dit is een recept waar iedereen van houdt. Probeer het en geniet van elke hap!
Maar dit gerecht is ook op tal van andere plaatsen te vinden. Op de site van Receptenpret bvb. Daar omschrijft men Cassolettes als kleine ovenschotels die vaak worden gebruikt in de Franse keuken om individuele porties te serveren. Traditioneel werden ze gevuld met vlees, vis of zeevruchten en bedekt met een romige saus. Dit specifieke recept combineert de delicate smaak van Sint-jakobsschelpen met de zoetheid van garnalen, een combinatie die al generaties lang geliefd is.
Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook verrassend eenvoudig te maken. De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en de bereidingstijd is kort, waardoor het perfect is voor zowel drukke weekavonden als speciale gelegenheden. Bovendien is de presentatie in individuele cassolettes een echte showstopper!
Op Receptenpret vervangt men de helft van de room door witte wijn waarin de Sint Jacobsvruchten 2 minuten in gesudderd worden. Wij vinden dit persoonlijk niet nodig. In beide gerechten worden de garnalen ook gebakken. Wij doen dit niet wanneer er verse grijze garnalen gebruikt worden. Wanneer er evenwel scampi gebruikt worden, moeten die wel gebakken worden.
Cassolettes met Sint-Jakobsschelpen en Garnalen
Ingrediënten
- 200 gram sint-jakobsschelpen
- 200 gram gepelde garnalen
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 200 ml room van 35%
- 50 gram geraspte kaas, parmezaan of gruyère
- 1 el boter
- 1 el versgehakte peterselie
- zout en peper
- 1 snufje zoete paprika
Instructies
Voorbereiding
- Spoel de sint-jakobsschelpen en eventueel ook de garnalen af onder koud water en dep ze voorzichtig droog.
- Smelt de boter in een pan. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
- Voeg de sint-jakobsschelpen toe en bak ze kort (1-2 minuten aan elke kant) en zet ze opzij.
- Voeg de room toe aan de pan, breng op smaak met zout en peper, en eventueel een snufje paprikapoeder.
- Roer de peterselie erdoor en meng goed.
- Verdeel de zeevruchten over de 4 ramequins, giet er royaal saus overheen en strooi er geraspte kaas over
Afwerking
- Plaats onder de voorverwarmde grill op 200°C gedurende 5-10 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveer warm met knapperig brood of een lichte groene salade.
Uitrusting


| Voor een overzicht van alle voorgerechten, klik hier. |
