Aardappelen in eendenvet

Aardappelen in eendenvet

Deze gebakken aardappelen in eendenvet zijn subliem: het ideale en makkelijk te maken bijgerecht.

Eendenvet is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en bevat veel linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat cellen gezond houdt, de opname van calcium verhoogt en de nierfunctie helpt.

Eendenvet bestaat voor een groot deel uit enkelvoudig onverzadigd vet (52 %, waarvan een groot deel het stabiele oliezuur is dat ook het grootste bestanddeel van olijfolie is, en voor een klein deel het antibacteriële palmitine zuur). Verder bestaat het voor 35% uit verzadigd vet en voor 13 % uit meervoudig onverzadigd vet.

We maken deze saus in les 3 van de kookcursus Een Beetje Beter.

Aardappelen in eendenvet

Met eendenvet: Een sublieme manier om aardappelen te bereiden.
Passieve tijd15 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Porties: 6 personen
Calorieën: 168kcal

Ingrediënten

  • 1 kg kleine aardappelen bvb Rattes
  • eendenvet bvb van eendeborst
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Was de aardappelen.
  • Zet op het vuur in lichtgezouten koud water en breng aan de kook.
  • Laat koken tot beetgaar (ongeveer 15 minuten) en giet onmiddellijk af.
  • Laat koud water erop lopen en pel de aardappelen.
  • Laat koud worden.

Afwerking

  • Doe kant en klaar gekocht eendenvet in pan en verwarm. Indien vet van eendenborst gebruikt wordt, snij dit in kleine stukjes, bak aan tot voor de helft gesmolten en doe dan de resterende blokjes uit de pan.
  • Bak een 10 tal minuten op halfzacht vuurtje.
  • Bestrooi vlak voor het opdienen met zout.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 168kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 3g | Vet: 4g
5 van 10 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *