Ballekes in Tomatensaus

Ballekes in Tomatensaus

Ballekes in tomatensaus is een oertypisch Vlaams gerecht en de favoriet van vele kinderen (en volwassenen). De oorsprong van dit heerlijk gerecht is echter niet meteen Vlaams. De oorsprong van gehaktballen is onbekend, al lijkt het er sterk op dat de kofte of kofta gerechten uit de Perzische keuken komen en zij hebben dat dan weer doorgegeven aan de Arabieren. Vermoedelijk zijn de gehaktballen dan zo doorgereisd naar Noord-Afrika, Griekenland en Spanje om zo bij ons te belanden. Ondertussen heeft zowat elke cultuur zijn versie van gehaktballen. De oorsprong van de tomaat is dan weer terug te vinden in het Andesgebergte van Peru waar ze al geruime tijd door de Inca’s werden geteeld.

Het is een gemakkelijk recept. Het geheim van dit recept ligt in de saus. Normaal vergt de  bereiding van de saus heel wat tijd, maar in dit recept kunnen we de tijd beperken door het toevoegen van wat gehakt aan de saus (Tip gelezen in het Boek The Food Lab van Kenji Lopez).

Voor wie niet van tomatensaus houdt, hier is een recept voor gehaktballetjes zonder saus. Om uit het vuistje te eten. Voor wie ballekes in Tomatensaus in een slowcooker wil klaarmaken, kan hier klikken voor een recept.

Ballekes in Tomatensaus

Oertypisch Belgisch gerecht voor jong en oud
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 5 personen
Calorieën: 510kcal

Ingrediënten

ballekes

  • 500 gram gehakt
  • 300 gram rundsvleesgehakt
  • 60 gram wit brood
  • 120 gram melk
  • 6 takjes platte peterselie fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden en geplet
  • 50 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eieren

Voor de saus

  • 2 el olijfolie
  • 1 ajuin fijngesneden
  • 400 gram gepelde tomatenstukjes in blik
  • 700 gram tomatenpassata

Instructies

Voor de ballekes

  • Doe het brood in de melk en laat minstens 10 minuutjes weken.


  • Doe het gehakt, het rundsvlees, de peterselie, de look, de eieren en de Parmezaanse kaas in een grote kom.
  • Knijp de melk uit het brood, doe het brood in stukjes en doe ook in de kom. Bewaar de melk.
  • Meng alles goed dooreen.
  • Maak balletjes. Dit kan het best met natte handen.

Voor de tomatensaus

  • Doe de olie in een grote stevige kom en verwarm.
  • Doe de ajuin in de kom en laat glazig worden.
  • Doe dan de gepelde tomaten en de passata in kom en laat warm worden. Doe dan de melk bij de tomatensaus en roer goed dooreen.
  • Doe dan één gehaktballetje in de pan en breek het balletje in kleine stukjes. Laat 20 minuten verder pruttelen op een laag vuurtje.

Afwerking

  • Bak ondertussen de resterende balletjes in een pan met olijfolie tot ze rondom om mooi gekorst zijn. Herhaal dit zoveel als nodig (naargelang de grote van de pan. Doe ze (wanneer de tomatensaus 20 minuten geprutteld heeft) de in de kom met de tomatensaus;
  • Laat nog ongeveer een half uur zachtjes pruttelen op het vuur.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 510kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 38g | Vet: 32g
4.80 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *