Bloemkoolroomsoep

Bloemkoolroomsoep

In dit recept voor Bloemkoolroomsoep gebruiken we uiteraard room, maar ook daarzonder is het resultaat al heel ‘romig’.

Bloemkool komt voor in een drietal varianten: een witte, een groene en een paarse versie. De bloemkool zelf is de nog niet volledig ontwikkelde steriele bloeiwijze van de plant. De “bloem” blijft wit doordat de groene schutbladeren tijdens de groei over de plant heen gebonden of geknikt worden. De groene versie, ook Romanesco genoemd of torentjesbloemkool, bestaat uit wat losser zittende toefjes die fris groen gekleurd zijn. Hier wordt de bloem niet afgedekt omdat anders geen kleur kan ontstaan. Tevens bestaat er een paarse variant van de vorige maar die heeft dan een paarse bloem. Bij ons iets minder gekend. Het echte seizoen voor de witte bloemkool is vanaf april tot december. De groene bloemkool daarentegen is beschikbaar van mei tot december.  De beste bloemkooltjes zijn de kleinste. Die hebben de meest delicate smaak. Een bloemkool moet ook altijd mooi wit zien, en mag er zeker niet wollig uitzien. En als de buitenste bladeren heldergroen en knapperig zijn, dan ben je er zeker van dat je een verse kool in handen hebt.

Bloemkool is de meest gekende en populairste koolsoort in onze keuken, die zowel rauw als hapje of bereidt wordt gegeten.

Bloemkoolroomsoep

Gladde romige soep van bloemkool
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Bloemkoolsoep, soep
Porties: 6 personen
Calorieën: 242kcal

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ui
  • 1 preiwit
  • 4 stengels bleekselder
  • 2 liter blanke fonds
  • 250 ml room
  • 2 eetlepels bloem
  • enkele takjes kervel
  • 40 gram boter
  • peper
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • De bloemkool schoonmaken en wassen. Van het buitenste gedeelte de mooiste bloempjes bewaren voor de garnituur.
  • De rest van de bloemkool samen met de ui, het preiwit en de bleekselder in fijne dunne schijfjes snijden.
  • Doe de boter in een kom en laat smelten zonder te kleuren. Doe dan de groentenschijfjes in de pan en laat enkele minuten onder deksel zachtjes garen.
  • Doe de bloem bij de groenten en roer goed dooreen. Laat enkele minuutjes stoven en doe dan de blanke fonds erbij. Breng aan de kook en laat minstens een halfuurtje zachtjes koken.
  • Blancheer ondertussen de bloemkoolroosjes. Pluk ook de kervel en klop de room halfstijf op.
  • Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Passeer door een zeef.

Afwerking

  • Verwarm de soep.
  • Schep de soep op en voeg dan per bord een lepel room toe, enkele bloemkoolroosjes en enkel kervelpluksels.

Uitrusting

Mixer
zeef

Notities

Voor het opdienen kan de soep ook gebonden worden met een liaison (room en eigeel).
In plaats van blanke fonds kan ook kippenbouillon gebruikt worden.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 7g | Vet: 25g
4.67 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *