Chocomousse

Chocomousse

Dit is een traditionele bereiding van een donkere Chocomousse zonder eigelen. Mits een kleine aanpassing kan het recept ook gebruikt worden om witte chocomousse te maken. Of beide !

Chocolademousse of chocomousse is een nagerecht van eieren en chocolade, dat in veel landen populair is. Vooral in Frankrijk, waar het gerecht is ontstaan. Het woord chocolademousse is samengesteld uit het Nederlandse woord chocolade en het Franse woord mousse (schuim). Het product wordt in culinaire kringen ook wel aangeduid met de Franse benaming mousse au chocolat.

Een traditionele chocolademousse wordt gemaakt met pure chocolade. Een minder sterke chocoladesmaak wordt verkregen door gebruik te maken van melkchocolade of witte chocolade. De chocolade moet worden gesmolten. Dit kan au bain-marie gebeuren of in de magnetron. Vervolgens worden er geklopte eiwitten, slagroom en eventueel wat water doorheen geklopt. Bij bepaalde variëteiten wordt ook het eigeel verwerkt. Door de mousse te laten afkoelen in de koelkast stolt de chocolade en wordt de mousse stijf. Eventueel kan, net zoals bij een bavarois gebeurt, wat gelatine worden toegevoegd. Te veel gelatine kan echter leiden tot een te stijve mousse, die niet meer smakelijk is. Soms wordt er een likeur of een drank als cognac toegevoegd, maar dit is in afwijking van de traditionele bereiding.

Een traditionele chocolademousse wordt gemaakt met pure chocolade.

Chocomousse

Dit is een traditionele bereiding van een donkere Chocomousse zonder eigelen.
2 uur
Totale tijd2 uur 20 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Porties: 10
Calorieën: 315kcal

Ingrediënten

  • 300 gram Fondantchocolade
  • 500 gram slagroom
  • 6 Eiwitten

Instructies

  • Klop 90% van de room op met de mixer tot stijf. Zet in de frigo
  • Klop de eiwitten eveneens stijf en zet ook in de koelkast.
  • Smelt de chocolade met 10 % van de room. (Je kunt dit doen in de microgolf, in bain marie, maar ook op een zacht vuurtje).
  • Meng dan het chocolademengsel met de room.
  • Meng dan de eiwitten door het mengsel in (4). Doe dit langzaam om het eiwit niet stuk te slaan.
  • Doe in glazen of potjes en laat minimaal 2 uren opstijven in frigo.

Notities

Suggestie: twee laagjes maken: een laagje met witte chocolade en een laagje met donkere.
Om witte chocomousse te maken, zie recept boven maar vervang donkere chocolade door witte. + 2 blaadjes gelatine
Voor de witte:
Laat voorafgaand aan de hierboven beschreven werkwijze BIJKOMEND eerst 2 gelatineblaadjes weken in koud water.
Doe deze blaadjes even in een heel klein beetje water van 70 graden alvorens bij de gesmolten chocolade te doen.
Smelt dan de witte chocolade met de room en voeg daar de uitgeknepen gelatine bij.
Doe daar dan de room en de eiwitten bij zoals hierboven beschreven.
Maak de twee mousses met een tussentijd van 2 uur. Dan is de ene laag al opgesteven en kun je de ander soort er bovenop doen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 315kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 5g | Vet: 31g
4.84 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *