Garnaalkroketten

Garnaalkroketten

Garnaalkroketten op basis van onze onvolprezen verse grijze garnalen uit de Noordzee zijn één van onze meest populaire warme voorgerechten. Meer info over de noordzeegarnaal vind je hier.

Het geheim van een smaakvolle garnaalkroket zit in de garnaalfumet. Het is de basis voor geslaagde kroketten. Bovendien wil je ook voldoende hele garnalen in je kroket terugvinden.

Garnaalkroketten

Een onvolprezen voorgerecht uit de Belgische keuken op basis van garnalen
1 dag 30 minuten
Totale tijd1 dag 3 uur
Gang: Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 577kcal

Ingrediënten

  • 80 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 gram gruyère of emmentaler kaas
  • 1 beetje pezo
  • 150 gram paneermeel
  • 500 gram grijze garnalen
  • 200 gram garnaalkoppen
  • 75 cl melk
  • 2 eieren
  • 1 beetje Olie
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 citroen

Instructies

Voorbereiding

  • Pel de garnalen
  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Doe de garnaalkoppen in de melk en laat die koken. Laat even trekken. Giet dan door een zeef.
  • Smelt de boter in een pan en voeg er anderhalve keer zoveel gram bloem bij. Laat nu een 4-tal minuten op een laag vuur staan zodat de bloemsmaak verdwijnt. Laat de bloem NIET bruin worden. Voeg dan de melk toe onder voortdurend roeren. Laat verder koken tot dikke (béchamel)saus.
  • Doe nu de saus van het vuur af en doe de uitgeknepen gelatine bij de saus. Roer even.
  • Doe nu de garnalen en de kaas bij de saus en meng goed.
  • Kruid met pezo, cayennepeper wat citroensap.
  • Doe het mengsel in een met een beetje olie ingesmeerde schotel zodanig dat het mengsel uitgesmeerd wordt met een hoogte van 2,5 cm.
  • Laat minstens een nacht afkoelen in de frigo. Bedek met doorzichtige folie als het mengsel afgekoeld is.
  • Snij het mengsel (wanneer koud) in rechthoeken van 10 op 2,5 cm.
  • Klop eieren op met wat water.
  • Haal nu ieder rechthoekje eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren, tenslotte door het paneermeel.
  • Paneer een tweede keer: Haal de kroketten opnieuw door de eieren en het paneermeel.
  • Laat nog minstens 1/2 uur in frigo.

Afwerking

  • Bak de kroketten in olie van 170 graden.
  • Serveer met plakjes citroen.

Uitrusting

Frituurpan

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 577kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwit: 31g | Vet: 24g
5 van 5 stemmen

En wie garnaalkroketten zegt, denkt ook aan kaaskroketten. Een recept voor kaaskroketten vind je hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *