Italiaans Vleesbrood

Italiaans Vleesbrood

Italiaans Vleesbrood of fricandon is een gerecht bestaande uit gehakt dat tradioneel in een oven is gebakken. Het kan zowel warm als koud gegeten worden. Het is ook wel bekend onder de naam gehaktbrood.

Polpette is het Italiaanse woord voor gehaktbal, en een enorme gehaktbal, of wat we een vleesbrood noemen is een polpettone. Dit gerecht combineert gemalen rundvlees met varkensvlees, waaraan veel groenten zijn toegevoegd. De bereiding vindt plaats in een slowcooker.

Dit gerecht is gebaseerd op het gerecht “Beef and Sausage Meatloaf” uit het boek Italian Slow Cooking van Ellen Brown.

Italiaans Vleesbrood uit Slowcooker

Recept voor Italiaans Vleesbrood breied in een Slowcooker
Voorbereidingstijd20 minuten
Totale tijd6 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: crockpot, slowcooker
Porties: 8 personen
Calorieën: 694kcal
Kostprijs per portie: 2€

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 middelgrote uien gesnipperd
  • 2 kleine wortels gesnipperd
  • 2 stengels witte selder gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 grote eieren licht geklopt
  • 10 cl volle melk
  • 100 gram Italiaans paneermeel
  • 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 gram mozzarella in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 1 eetlepel tijm bij voorkeur vers
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 750 gram gemalen rundvlees
  • 750 gram varkensgehakt
  • 25 cl gekruide tomatensaus
  • 12,5 cl rode wijn
  • Plantaardige olie

Instructies

  • Verhit olie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg ui, wortel, selder en knoflook toe en kook onder regelmatig roeren gedurende 3 minuten, of tot de ui doorschijnend is. Zet opzij.
  • Meng de eieren, melk, paneermeel, parmezaan, mozzarella, peterselie, tijm, zout en peper in een grote mengkom en roer goed door elkaar. Voeg het vlees en het groentenmengsel toe en meng goed door elkaar.
  • Vet de binnenkant van de slowcooker ruim in met plantaardige olie. Vouw een vel zware aluminiumfolie doormidden en plaats het op de bodem van de slow cooker met de zijkanten van de folie die de zijkanten van de slow cooker bedekken. Vorm een ovaal of rond vleesmengsel, afhankelijk van de vorm van uw slowcooker en plaats het bovenop de folie.
  • Meng de tomatensaus en wijn en giet het mengsel op het vleesbrood.
  • Kook het vleesbrood op Laag gedurende 4 tot 6 uur totdat een kerntemperatuur van 72°C bereikt wordt.
  • Laat het vleesbrood 10 minuten zitten. Verwijder het uit de slowcooker door het aan de zijkanten van de folie omhoog te trekken. Giet het vet van de folie af en schuif het gehaktbrood op een dienblad. Onmiddellijk serveren.

Uitrusting

Notities

Dit gerecht kan tot 2 dagen van te voren worden bereid. Bewaar het in de frigo en  goed afgedekt. Verwarm het, afgedekt, opnieuw op in een oven aan 180° C gedurende 20 tot 25 minuten, of tot het warm is.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 694kcal | Koolhydraten: 18.9g | Eiwit: 40.6g | Vet: 49.7g
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Italiaans Vleesbrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *