Khumbi Pulao (Champignonnenrijst)

Khumbi Pulao (Champignonnenrijst)

Dit recept voor Khumbi Pulao (Champignonnenrijst) is een van de mogelijke bijgerechtjes in een maaltijd met Indiase gerechten. In Les 8 van de Kookcursus Een Beetje Beter wordt dit gerecht bereid.

Dit is Rijst met een beetje meer. Ideaal gezelschap bij een Indische curry. Dit gerecht illustreert hoeveel water er moet gebruikt worden bij het koken van rijst

Indien je rijst kookt in een juiste hoeveelheid vocht, neem dan anderhalve hoeveelheid vocht op één hoeveelheid rijst. Indien de rijst voorgeweekt is neem dan 1 1/3 hoeveelheid vocht op één deel rijst.

naar Madhur Jaffrey’s Indian Cooker, p 152

Khumbi Pulao (Champignonnenrijst)

Rijst Een Beetje Meer
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Indiaas, Rijst
Porties: 6 personen
Calorieën: 294kcal

Ingrediënten

  • 360 gram lange korrelrijst (of 425 ml)
  • 150 gram champignonnen
  • 50 gram gepelde ajuin
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 knoflookteentje
  • 0,5 tl geraspte gember
  • 0,25 tl garam masala
  • 1 tl zout
  • 570 ml water

Instructies

Voorbereiding

  • Pel het knoflookteentje en snij het teentje in heel kleine stukjes.
  • Was de rijst verschillende keren en laat uitlekken. Doe de rijst in een kom en voeg drie keer zoveel water toe. Laat 30 minuten weken en laat de rijst dan uitlekken.
  • Maak de champignonnen schoon en snij in schijfjes van 3 mm dik.
  • Verhit de olie in een zware kookpot op een middelhoog vuur. Als de olie warm is, doe er dan de ui en look bij. Roer gedurende 2 minuten of tot de ui bruin begint te zien aan de randen.
  • Doe de champignonnen erbij en roer gedurende 2 minuten.

Afwerking

  • Doe nu de rijst, de gember, de garam masala en het zout in de kookpot. Verlaag het vuur er roer gedurende 2 minuten.
  • Voeg de vermelde hoeveelheid water toe en breng aan de kook.
  • Sluit de pot zeer goed af met een deksel (en eventueel aluminiumfolie) en doe het vuur heel, heel zacht.
  • Kook gedurende 25 minuten.
  • Doe het vuur uit en laat de rijst nog 5 minuten in de pot (zonder dat je het deksel optilt!)

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 294kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 75g | Vet: 9g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *