Rick Steins lam köfte

Lam Köfte volgens Rick Stein

Dit recept voor Lam Kofte volgens Rick Stein is afkomstig uit de TV-reeks “Rick Stein’s From Venice to Istanbul”. Dit recept kun je hier vinden.

In een reis van Venetië naar Istanboel verkent Rick Stein zowel het mythische hart van Griekenland als de vruchten van de Zwarte Zee kust; van Kroatische en Albanese smaken tot de kruiden en geuren van Turkije en daarbuiten. Roep thuis de magie van de oostelijke Middellandse Zee op met dit lam-kofte-recept …

Daarvoor heb je echt een platte metalen spies nodig, iets wat je op vakantie in een winkel ergens in Turkije zeker moet kopen en dan een jaar of twee later achterin de garage ziet wegkwijnen. Je hebt het oppervlak nodig om je in staat te stellen ze te draaien. Als je een dunne, ronde spies gebruikt, zal het vlees eraf vallen.

Köfte is populair van Griekenland tot Iran en tot in India, maar de combinatie van venkel, koriander en komijn met lamsgehakt, pistachenoten en chili vlokken vat Turkije samen.

Lam Köfte volgens Rick Stein

Recept voor het bereiden van Lam Köfte volgens Rick Stein
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: BBQ
Porties: 8
Calorieën: 835kcal

Ingrediënten

  • 10 gram komijnzaad (1 eetlepel is 10 gram)
  • 1,5 gram venkelzaad (1 theelepel is 3 gram)
  • 1 gram korianderzaad (1 theelepel is 2 gram)
  • 1,2 kg lamsgehakt
  • 1 handvol platbladige peterselie gehakt
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 2 eieren geklutst
  • 2 teentjes knoflook geplet of geraspt
  • 75 gram pistachenoten grof gemalen
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 1 ajuin In kleine snippers gesneden
  • 1 theelepel theelepel zout
  • 3 draaien aan zwarte pepermolen
  • sap van 1 citroen
  • bloem om te binden indien nodig
  • olijfolie om het vlees in te strijken

Instructies

Voorbereiding

  • Plet de zaadjes met een stamper en vijzel.
  • Meng dan alle ingrediënten samen. Voeg een beetje bloem toe als het mengsel te nat is.
  • Vorm met natte handen worstvormen op metalen spiesen.

Afwerking

  • Bestrijk de gehaktspiezen met een beetje olie.
  • Bak op een houtskoolbarbecue of onder een hete grill gedurende ongeveer 8 minuten, draai regelmatig, tot het gaar is.

Uitrusting

Kamado

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 835kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 77g | Vet: 56g
4.67 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Lam Köfte volgens Rick Stein”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *