Linguine met kreeft

Linguine met kreeft

Linguine met kreeft: Iedereen houdt van pasta, en iedereen houdt van kreeft. Een perfecte match dus! De keerzijde is wel dat dit een erg bewerkelijk gerecht is. Als je de kreeft gekookt koopt wordt het wel eenvoudiger om dit gerecht klaar te maken en je pakt gigantisch uit. Het leuke is wel om de kreeft levend te kopen en ze zelf in kokend water  zachtjes te koken. 

Kreeft is een algemene aanduiding voor verschillende soorten kreeftachtigen die gebruikt worden als voedsel. In sommige streken als Scandinavië en landen rond de Middellandse Zee zijn zeevruchten als kreeften populair en worden veel gegeten. In veel landen is het echter een specialiteit die vaak gegeten wordt in restaurants. Kreeft wordt beschouwd als delicatesse en is in Europa relatief duur.

Kreeft wordt vrijwel altijd gekookt, ook als men het vlees later op een andere manier wil bereiden. Kreeften worden, meestal nadat ze gekookt zijn, ook gegrild, gebakken, gefrituurd of gestoomd. De kooktijd hangt sterk af van het gewicht van de kreeft, ongeveer een derde van het totale gewicht is eetbaar. Kreeft kan direct en ongepeld uit de kookpan worden geserveerd, waarbij men de schalen eerst moet verwijderen om bij het vlees te komen. 

Mensen met een allergie voor schaaldieren kunnen beter geen kreeft eten omdat dit een allergische reactie, of zelfs een anafylactische shock kan opwekken. Voor hun dus geen Linguine met kreeft.

Linguine met kreeft

Recept voor het bereiden voor linguine met kreeft
Totale tijd1 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 734kcal

Ingrediënten

  • 1 kreeft van 1 kg levend of heel vers
  • 400 gram linguine
  • 4 tomaten
  • 4 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 (chili)Peper zonder zaden, fijngehakt
  • 12 cl witte wijn
  • 2 el tomatenpassata
  • 1 handvol peterselie fijngesneden + steeltjes voor bouillon
  • Peper
  • zout

Voor de bouillon:

  • 1 el olijfolie
  • 0,5 wortel in stukjes
  • 1 stengel bleekselder in stukjes
  • 0,5 ui in stukjes
  • 1 Laurierblad
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 12 cl witte wijn
  • 5 gram tomatenpuree

Instructies

Voorbereiding: Bereid de bouillon:

  • Als u een verse kreeft gebruikt, stop die 15 minuten in de vriezer.
  • Splijt de kop tussen de ogen doormidden en breek de kop af. Hou die apart.
  • Verhit voor de bouillon de olijfolie in een pan en voeg de de groenten, peperkorrels en peterselietakjes toe. Smoor enkele minuten maar laat niet kleuren.
  • Doe de kreeftenkop erin en plet deze lichtjes met een houten lepel zodat de sappen vrijkomen.
  • Voeg de witte wijn toe en laat sudderen tot de alcohol verdampt is.
  • Doe de tomatenpuree in de pan en laat nog 2 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Voeg een scheut water toe, net voldoende om alles te bedekken.
  • Breng aan de kook en laat 15 minuten trekken.
  • Giet door een fijne zeef en houd de bouillon apart.

Voorbereiding: kreeft en tomaten:

  • Splijt de kreeftenstaart overlangs door de schaal doormidden. Snij elke helft in stukjes van 1,5 cm met de schaal er om heen. Zet weg in koelkast.
  • Breng een pan met water aan de kook en dompel de scharen er 30 seconden in. Neem ze eruit en laat ze afkoelen. Plet de scharen met de achterkant van een groot mes en pluk het vlees eruit en zet weg in de koelkast.
  • Blancheer de tomaten, pel ze en snij in vieren. Verwijder de pitjes. Snij elk kwart nog eens in tweeën.

Afwerking

  • Breng voor de linguini een grote pan met water aan de kook.
  • Kook de linguini in het gezouten kokende water één minuutje minder dan op de verpakking aangegeven.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote sauspan. Smoor de knoflook. Doe de chilipeper erbij en smoor enkele minuten zonder dat de knoflook begint te kleuren.
  • Voeg het kreeftenvlees toe en schep alles 30 seconden om. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de wijn erbij. Laat de alcohol verdampen en draai het vuur uit. Voeg de tomaten en tomatenpassata toe, samen met een pollepel bouillon.
  • Giet de pasta af en doe die met de overgebleven olie in de saus.
  • Vermeng alles één minuut.
  • Bestrooi met peterselie en dien direct op.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 734kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwit: 57g | Vet: 21g
3.92 van 12 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *