Onion Bhajis

Onion Bhajis (Ui Ballen) met Muntsaus

Onion Bhajis (Ui Ballen) met Muntsaus zijn uien gefrituurd in een beslag van goed afgekruid kikkererwtenmeel (gram of besan flour), vergezeld van een eenvoudige muntsaus. Dit is een lekker glutenvrij eenvoudig voorgerecht of snack tussendoor! In Les 8 van de Kookcursus Een Beetje Beter wordt dit gerecht als voorgerecht bereid.

Zoals bij veel Aziatische gerechten zijn er veel regionale verschillen, benamingen en bereidingswijzen. Volgens sommige sites zijn pakora’s en bhaji hetzelfde en is het een louter een verschil in benaming tussen het noorden en het zuiden.
In sommige boeken spreekt men vooral over bhajji als men met groenten werkt en het beslag meer gebruiken als een lichte coating terwijl men bij pakora’s de ingrediënten en het beslag volledig mengen, balletjes maken en deze 1 of 2 keer frituren.

Onion Bhajis (Ui Ballen) met Muntsaus

Onion Bhajis (Ui Ballen) met Muntsaus als Indiaas vegetarisch hapje vooraf
Totale tijd1 uur
Gang: Antipasto, Voorgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4 personen
Calorieën: 350kcal

Ingrediënten

Voor de uiballen

  • 100 gram kikkererwten meel
  • 0,25 tl Chilipoeder
  • 0,5 tl kurkuma
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl gemalen komijn
  • 0,5 tl korianderpoeder
  • 1 grote ui of 4 middelgrote
  • 1 groene chili
  • 1 snuifje zout

Voor de muntsaus

  • 1 bundeltje verse munt
  • 200 gram volle yoghurt bij voorkeur Griekse

Instructies

Voorberreiding

  • Maak de saus: Indien je verse munt gebruikt hak de blaadjes dan zeer fijn. Voeg de munt toe aan de yoghurt en laat minstens 30 minuten in de koelkast staan.
  • Snij de ui in twee en snij dan dunne (halve) ringen uit iedere helft. Maak eventueel de uien wat kleiner. Haal de zaadjes uit de chili en snij de schil overgebleven schil van de chili fijn.
  • Zeef de bloem en doe die samen met de kruiden en het bakpoeder en wat zout in een grote mengkom. Meng alles goed dooreen.
  • Voeg ook de ui en groene chili toe en meng opnieuw goed.
  • Voeg voldoende koud water toe (5 tot 10 cl) tot een glad maar consistent mengsel ontstaat en alle uien ermee bedekt zijn.

Bereiding

  • Verwarm de frituurolie aan 180 graden. Schep met een soeplepel een hoopje ui in het frituurmandje. Doe dan het mandje in de frituurolie vet en haal die na 2 a 3 minuten eruit als ze mooi bruin zien. Niet teveel tegelijk ! (Ik doe er 4 tegelijk)
  • Laat uitlekken op keukenpapier en dien zeer warm op.

Uitrusting

Frituurpan

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1stuk | Calorieën: 350kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 1g | Vet: 27g
3.91 van 11 stemmen

Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *