Ragu

Ragu (tomaten-vleessaus)

Iedereen weet ondertussen dat men in Italië onze spaghetti bolognaise niet kent,  en dat spaghetti al ragu (tomaten-vleessaus) daar het dichtst bij komt.

Maar …! als je de échte spaghetti bolognese wilt klaarmaken, moet je om te beginnen de spaghetti achterwege laten. Volgens het recept dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus namelijk geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Penne kan ook.

Een ander misverstand vegen we dan ook maar gelijk van tafel: de echte ragu alla bolognese bevat geen knoflook. Wat er dan wel in hoort? Veel Bolognese koks houden hun recept voor de ragu alla bolognese angstvallig geheim. Het schijnt dat velen van hen een beetje merg toevoegen om de saus lekker smeuïg te maken.

In het originele recept werd gebruikgemaakt van een vet stuk rundvlees, de zogenaamde cartella di manzo. Samen met het varkensspek zorgde dit stuk rundvlees voor het hoge vetgehalte in de ragù alla bolognese.  Daarom wordt het stuk rundvlees tegenwoordig vaak vervangen door een mager soort gehakt.

Ragu (tomaten-vleessaus)

De onvolprezen tomaten vleessaus, partner van de meeste Belgische spaghetti's
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch, Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 174kcal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselder met het groen
  • 1 wortel
  • 150 gram Italiaanse worst of gehakt
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Hak de ui, bleekselder, wortel en peterselie fijn.
  • Laat de olie in een kleine pan heet worden en bak hierin de groenten zacht maar niet bruin.
  • Indien u worst gebruikt, snijd de worst open en haal het vlees eruit.
  • Voeg het gehakt toe aan de groenten en bak al omscheppend tot het gehakt verkleurd.
  • Voeg de tomaten toe en laat minstens 30 minuten zacht pruttelen. Veel langer mag ook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe (maar verdun nooit met water).

Notities

Tip

Voor vegetariërs: Vervang het gehakt door gedroogde paddestoelen (porcini).  Week deze eerst alvorens toe te voegen.
In sommige recepten doet met ook een beetje melk bij het mengsel.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 174kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 9g | Vet: 13g
4.25 van 4 stemmen

We gebruiken deze ragu onder ander in onze bereiding van Lasagne alla Bolognaise, waarvan je het recept hier kunt vinden.

Voor een overzicht van alle sausen op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *