Ribbekes SousVide

Ribbekes SousVide

In dit recept voor Ribbekes SousVide worden de ribbekes gedurende 36 uur in een wamwaterbad van 61 graden bereid. Het resultaat is spectaculair.

Dit komt omdat ribbekes relatief veel bindweefsel bevatten. Bindweefsel zorgt onder andere voor de verbinding en ondersteuning van de verschillende weefsels en organen. Spieren – waar onze vleesconsumptie grotendeels uit bestaat – bevatten ook bindweefsel. Een van de vezels waar bindweefsel uit bestaat heet collageen, en schijnt in vaste vorm sterker te zijn dan staaldraad.

Dus vlees met veel bindweefsel langzaam garen op lage temperatuur gedurende lange tijd zorgt voor zowel het omzetten van collageen in gelatine, als het gelijkmatig gaar worden van je vlees.

Ribbekes SousVide

recept voor het sousvide bereiden van ribbekes
Passieve tijd1 dag 12 uur
Totale tijd1 dag 12 uur 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Modernistisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 235kcal

Ingrediënten

  • 3 kilo ribbekes
  • 100 gram bruine suiker
  • 20 gram paprikapoeder
  • 5 gram komijn
  • 16 gram zout
  • 10 gram (chili)Peper
  • 30 gram boter

Instructies

Voorbereiding

  • Verwijder het vel of membraan aan de buikzijde van de ribbekes.
  • Meng de ingrediënten voor de rub (basterdsuiker, paprikapoeder, komijn, zout en peper) door elkaar en masseer de ‘rub’ lekker in alle delen van de ribbekes.
  • Snij de ribbekes in stukken die goed in een vacuumzak passen. Voeg aan iedere zak een beetje boter toe en sluit de zakken luchtdicht.
  • Doe de zakken tenminste 24 uur en bij voorkeur 36 uur in een waterbak van 61 graden in.

Afwerking

  • Haal de ribbekes uit de zakken en laat snel afkoelen in een ijsbad. Haal dan uit de zakken en dep droog.
  • Verwarm de oven op de hoogste grillstand. Doe de ribbekes gedurende 10 minuten onder de grill of tot ze zwart beginnen te worden. Draai dan de ribbekes om en zet nogmaals 10 minuten onder de grill.

Uitrusting

Oven met grill

Notities

Je kunt gerust 5 dagen wachten tussen het uit de zakken halen van de ribbekes en het grillen. Bewaar in tussentijd het vlees in een afgesloten doos in de koelkast.
Wanneer je het vlees met een vork van de beenderen scheurt bekom je een smakelijke “pulled pork
 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1stuk | Calorieën: 235kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 16g | Vet: 18g
3.86 van 14 stemmen

VVoor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *