Spaghetti Bolognaise

Spaghetti Bolognaise

Recept voor Spaghetti Bolognaise, of eerder Spaghetti op zijn Vlaams.

Bolognaise saus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.

Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld. In de oorspronkelijke saus behoren tot de vaste ingrediënten: rundvlees (gehakt), pancetta (gedroogd varkensbuikspek), ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. De saus wordt klaargemaakt met boter of olijfolie. In 1982 werd het authentieke recept door de Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) bij de Bolognese Kamer van Koophandel gedeponeerd. Nootmuskaat wordt ook toegevoegd.

Tegenwoordig worden vaak ook andere ingrediënten, zoals tomaat of kippenlevertjes toegevoegd en worden juist sommige ingrediënten zoals de pancetta of de melk weggelaten. Soms worden ook champignons, paprika of ananas aan de saus toegevoegd.

Van oudsher wordt deze saus in Bologna geserveerd bij verse tagliatelle. Ook wordt de saus gebruikt in andere gerechten, zoals (samen met bechamelsaus) in lasagne. De Noord-Europese gewoonte om de saus bij spaghetti op te dienen komt niet overeen met de keuken van Emilia-Romagna, waar dergelijke harde pastasoorten minder gebruikelijk zijn. Deze komen vaker voor in Zuid-Italië.

Spaghetti Bolognaise

Spaghetti Bolognaise
Voorbereidingstijd25 minuten
Totale tijd2 uur 25 minuten
Gang: Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 8 personen
Calorieën: 508kcal

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 0,5 courgette
  • 3 wortelen
  • 3 stengels witte selder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dl rode wijn
  • 500 gram gehakt
  • 250 gram champignons
  • 2 blikken van 800 gr tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • Peper
  • zout
  • oregano
  • 1 kg spaghetti
  • 200 gram parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid de groenten:
    -Schil de uien en snij in kleine stukjes.
    -Schil de paprika (met dunschiller) en snij eveneens in stukjes.
    -Pel de halve courgette en en snij eveneens in stukjes.
    -Schil de wortels en snij in stukjes.
    -Haal met dunschiller de draden van de stengels bleekselder en snij ook in blokjes.
    -Schil de knoflookteentjes en doe in stukjes.
    -Verwijder de steeltjes van de champignons en snij die ook in blokjes.
  • Doe de olie in de pan. Als die heet is doe dan achtereenvolgens de ui, de paprika, de courgette, de wortel, de selder en de knoflook in de pan.
  • Laat enige tijd (10 minuten) aanstoven.
  • Doe dan het gehakt erbij en laat dit bruin worden.
  • Doe dan de wijn in de pan en laat even uitkoken.
  • Giet dan de twee blikken tomaat in de pan en voeg ook de tomatenpuree erbij.
  • Als het opnieuw kookt, doe dan de champignons erbij.
  • Kruid naar smaak met peper, zout en oregano.
  • Laat het gerecht nu ongeveer twee uur zachtjes verder stoven.

Afwerking

  • Breng voldoende water aan de kook.
  • Doe zout in het water als het water kookt en roer even.
  • Doe de spaghetti in de pan en kook al dente.
  • Rasp ondertussen de kaas.
  • Wanneer de spaghetti klaar is, giet die dan door vergiet. Verdeel in porties, overgiet met saus en doe de kaas op de saus.

Notities

Het is aanbevolen de saus een dag op voorhand klaar te maken.
Werk eventueel af met enkele blaadjes basilicum.
Een lekkere variant is om een gedeelte van de tomatenblokjes uit blik te vervangen door een bokaal Ricottasaus van Barilla.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 508kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 21g | Vet: 23g
4.46 van 11 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *