Spaghetti met Venusschelpen

Spaghetti met Venusschelpen

Dit recept voor Spaghetti met Venusschelpen is misschien wel mijn favoriete pastagerecht.

Dit bekende gerecht wordt door iedereen wel eens gegeten tijdens een verblijf in Italië. Het staat dan ook op de kaart bij zo goed als elk restaurant. Hier volgt het recept voor Spaghetti met venusschelpen of, zoals het ter plaatse wordt genoemd, Spaghetti con le vongele, op traditioneel Napolitaans wijze gemaakt met bianco, witte wijn.

Je kan ook mosselen of kokkels gebruiken voor dit recept. Tomaten komen in deze versie niet voor. Wel kan je naar smaak een gesnipperde rode peper toevoegen, wat ook leuk is voor de kleur van het gerecht. Kaas hoort er niet bij, ook al zie je het vaak op foto’s van Spaghetti alle vongele. Je kan trouwens ook andere pasta gebruiken, als het maar dun en lang is, linguine of vermicelli bijvoorbeeld.

De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn. Venusschelpen zijn slechts zeer beperkt houdbaar dus zorg er in de winkel voor dat je verse exemplaren koopt. Die herken je aan een nog volledig gesloten schelp. Meer info over de vongole kun je hier vinden.

Spaghetti met Venusschelpen

Recept voor het bereiden van spaghetti met venusschelpen of andere schaaldieren
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd25 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 702kcal

Ingrediënten

  • 1 kg venusschelpen (it: vongole Eng: clams)
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • 350 gram spaghetti of spaghettini
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 knoflookteentjes fijngesnipperd
  • 3 eetlepels gesnipperde platte peterselie
  • 1 geraspte schil van halve citroen
  • Chilipoeder
  • zeezout
  • gemalen zwarte peper

Instructies

Voorbereiding

  • Doe de schelpen in ruim koud water en laat enige tijd weken. Schrob de schelpjes dan schoon. Gooi open schelpen weg. Spoel enkele keren in koud water.
  • Doe de wijn in een kookpot, doe de schelpen erbij en breng op een hevig vuur aan de kook. Kook ongeveer 4 minuten tot de schelpjes open zijn. Schud de pan ondertussen enkele keren op.
  • Haal dan de schelpjes uit de pan en verwijder de schalen.
  • Zeef nu het kookvocht door een fijne doek en kook voor de helft in.

Afwerking

  • Breng de pasta aan de kook.
  • Terwijl de pasta kookt doe je de olie, knoflook, de helft van de peterselie, de citroenzeste en de chili in een grote pan en laat op een zacht vuurtje bakken tot de knoflook begint te kleuren.
  • Giet de pasta af en doe de spaghetti bij de groenten in de pan.
  • Doe ook de venusschelpen en het (eventueel opgewarmde kookvocht) in de pan en bak al roerend gedurende één minuut. Zorg ervoor dat de schelpen niet koken !
  • Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en de andere helft van de peterselie

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 702kcal | Koolhydraten: 75g | Eiwit: 48g | Vet: 21g
4.50 van 6 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *