Visgratin uit Thermomix

Visgratin uit de Thermomix

Dit recept voor visgratin uit de Thermomix is een illustratie van wat gratineren is.

Gratineren is een kooktechniek waarbij je producten (vlees, vis, gevogelte, groente, kaas, fruit en meringue) aan een kant een goudbruine korst vol smaak geeft. Vaak wordt dit gedaan met broodkruim, kruiden, noten, geraspte kaas of (Hollandaise)saus. Het wordt gebruikt als garingstechniek, voor producten zoals tomaten en vis die redelijk veel vocht bevatten, of als afwerkingstechniek, waarbij gegaarde producten een smakelijk laagje krijgen.

Het is een droog bereidingsproces dat bij hoge temperatuur wordt uitgevoerd. Door de hoge temperatuur ‘droogt’ het oppervlak snel uit, terwijl de binnenkant van het product perfect gaart en sappig blijft. Deze bereiding kun je à la minute toepassen. Voor een zachte (gebonden) korst gebruik je eidooiers, voor een knapperige korst gebruik je droge ingrediënten, zoals paneermeel of broodkruim.

Hier gebruiken we kaas om te korsten.

Dit Recept voor visgratin is van Linda Trouillard, gepost in de Facebookgroep Receptjes Thermomixlovers! Tips en vragen van hobbykoks.

Visgratin

Recept voor een gegratineerde visschotel uit de Thermomix
Passieve Tijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 310kcal

Ingrediënten

  • 500 gram visfilets bvb van kabeljauw, zeebaars, lotte, pladijs
  • 30 gram boter
  • 75 gram chamignons in schijfjes
  • 30 gram bloem
  • 250 gram melk (Ik gebruik halfvolle)
  • 50 gram gruyère of emmentaler kaas gemalen
  • 1 ei
  • 1 beetje peper, zout en nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet de vlinder op het mes in de mengbeker van de Thermomix en doe boter, bloem, champignons, melk, zout, peper en nootmuskaat in de beker.
    Stel TM: 7+ min / 100 graden / Snelheid 1
  • Voeg het ei en 40 % van de gemalen kaas toe.
    Stel TM: 5 seconden / Snelheid 4
  • Doe de helft van de bereiding in een ovenschaal, leg er de stukken visfilet op en giet de rest van de bereiding over de filets.
  • Strooi rest van de gemalen kaas over de de vis en zet 20 minuten in de oven.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 310kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 7g | Vet: 11g
3.62 van 13 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 7 in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 7+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 7 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is. In stap 3 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

3 gedachten over “Visgratin uit de Thermomix”

  1. Wat wil je zeggen bij instructies nr 2. Mix 7min (dat is lang)mix je eerst alle ingredienten ook de champignons en daarna 100 graden snelheid 1

  2. Met Mix wil ik gewoon zeggen dat je de Thermomix moet laten draaien. Bij snelheid 1 wordt er inderdaad niets fijn gemixed. En ik snij inderdaad de champignons op voorhand in schijfjes.

  3. Voor mij was dit een mislukking: het ei wordt een omelet, de champignons geven veel water af. Als ik de champignons niet vooraf apart gestoofd had en pas toegevoegd na stap 3, waren ze compleet verhakkeld. Neen, geen aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *