witloofcappucino

Witloof Cappuccino uit Thermomix

Deze Witloof Cappuccino uit Thermomix ontleent zijn naam aan de melkschuim dat op de soep gegoten wordt. (Er komt geen koffie aan te pas)

Een cappuccino is een heerlijke koffievariant en bestaat uit gestoomde melk of room op een heerlijke espresso. De herkomst van het woord ‘Cappuccino’ heeft veel te maken met de kleur van de drank, die leek op de monnikskap van de Kapucijner monniken die een iconische bruine kleur hadden. In het Italiaans heten de monniken ‘frati cappuccini’.

Het woord ‘Cappuccino’ in het Italiaans betekent trouwens ook letterlijk ‘kleine muts’. Het is de perfecte omschrijving: een melkschuim als een muts op de espresso.

Witloof Cappuccino uit Thermomix

Recept voor het bereiden van een witloof cappuccino in een Thermomix
Totale tijd20 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 112kcal

Ingrediënten

  • 500 gram witloof
  • 1 sjalot
  • 20 gram boter
  • 0,5 liter bruine fonds
  • 1 eierdooier
  • 7,5 cl room
  • 20 cl halfvolle melk
  • Peper
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Verwijder de harde kern van het witloof.
  • Snij sjalotje en de witloof in grove stukken.
  • Doe de groenten in mengbeker van de Thermomix.

    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Schraap groenten naar beneden.
  • Doe de boter in de mengbeker.
    Stel TM in: 3+ minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Voeg bruine fonds toe.
    Stel TM in: 15+ minuten/ 100 graden / snelheid 1
  • Meng intussen de eidooier met de slagroom.
  • Mix nu de soep.

    Stel TM in: 60 seconden / snelheid 10
  • Neem nu een soeplepel van de soep en roer die door het ei/roommengsel. Vervolgens het ei/roommengsel in mengbeker doen.
  • Mix tot een romige soep.

    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  • Kruid naar smaak bij met zout.

Afwerking

  • Stoom (of klop) de melk op tot melkschuim.
  • Doe de soep in tasjes en giet het melkschuim erop.
  • Maal nog wat verse peper erop.
  • Dien direct op.

Uitrusting

Notities

Werk af met enkele takjes bieslook.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 112kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 7g | Vet: 15g
5 van 3 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 5 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een andere recept voor witloofsoep bereid in een Thermomix, klik hier

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *