Witte Chocoladeijs

Witte Chocoladeijs

Recept voor Witte Chocoladeijs.

Witte chocolade is chocolade die geen cacaopoeder bevat, maar suiker, cacaoboter, melkpoeder en vanille. Het is doorgaans gebroken wit qua kleur.

Witte chocolade bevat geen vaste cacaobestanddelen. Tijdens het productieproces van witte chocolade worden de donkergekleurde vaste bestanddelen van de cacaoboon gescheiden van het vet (cacaoboter), net als bij melk- en pure chocolade, maar die bestanddelen worden later niet weer samengevoegd. Hierdoor mist witte chocolade de antioxidanten en andere stoffen die karakteristiek zijn voor melk- en pure chocolade, zoals thiamine, riboflavine, theobromine en fenylethylamine. Vaak worden de smaak- en geurstoffen uit de cacaoboter verwijderd om de sterke smaak ervan te verminderen.

Witte Chocoladeijs

Recept voor het maken van Witte Chocoladeijs
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 442kcal

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 300 ml slagroom
  • 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Snij de vanillestok in twee. Doe die in een kom bij 400 ml melk en de helft van de suiker en laat dit koken.
  • Haal het merg uit de stokken en doe het merg bij het melkmengsel.
  • Klop de andere helft van de suiker met de eierdooiers tot dit mengsel enigszins wit ziet.
  • Als de melk kookt: Giet VAN het VUUR AF de melk bij het eier-suikermengsel.
  • Doe dan dit mengsel in een kom, zet op het vuur en roer a la nappe. Dit mengsel mag zeker NIET meer koken. (Idiaal wordt een temperatuur van 81 graden bereikt)
  • Doe de chocolade bij de resterende 100 ml melk een laat op een zacht vuurtje smelten.
  • Doe het chocolademengsel bij de melk en laat afkoelen in bak met koud (ijs)water.
  • Wanneer het mengsel afgekoeld is, roer dan de half opgeklopte slagroom erdoor. Draai het ijs af in een ijsmachine.

Uitrusting

Ijsmachine

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 442kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 19g | Vet: 48g
3.77 van 38 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

5 gedachten over “Witte Chocoladeijs”

  1. Bij de ingrediënten staan alleen 3 eidooiers vermeld,
    maar in de beschrijving staat: klop de rest van de suiker met de eieren en de dooiers wit.
    Gaat nu alleen de eidooier erdoorheen of toch ook het eiwit?

    1. Enkel dooiers. Ik bedoel witkloppen: wanneer je de dooiers en de suiker goed klopt wordt dit mengsel enigszins wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *