Yoghurt

Yoghurt uit Thermomix & Sousvide

Nooit gedacht dat het zo eenvoudig was om een goede stevige yoghurt zelf klaar te maken. In dit recept wordt de melk en nadien het melk/yoghurtmengsel weliswaar opgewarmd en gemixt in de Thermomix, maar ook zonder dit toestel kan het recept klaar gemaakt worden. Voor het opstijven plaatsen we de potjes in een SousVide warm waterbad. Daarzonder wordt het moeilijker en is een langere tijd nodig en een warme omgeving.

Zelf yoghurt maken is bijzonder eenvoudig. Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat vrij eenvoudig in elkaar zit. Wanneer je melkbacteriën toevoegt aan melk, beginnen de bacteriën zich te vermenigvuldigen. Dat geeft een dik romig mengsel, de yoghurt. Zo simpel is het!

Het fermentatieproces zorgt ervoor dat yoghurt een laag lactosegehalte heeft. Dat maakt het makkelijk verteerbaar. Eet je regelmatig yoghurt, dan investeer je in een gezonde darmflora.

Yoghurt uit Thermomix & Sousvide

Recept om zelf Yoghurt te maken met een Thermomix & Sousvide
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd8 uur 30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch, Frans, Grieks
Trefwoord: Dessert, yoghurt, youghurt
Porties: 8 personen
Calorieën: 268kcal

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk bij voorkeur verse
  • 120 gram natuuryoghurt
  • 50 gram melkpoeder dit is optioneel

Instructies

  • Doe de volle melk in de thermomix.
    Stel TM in: 10 minuten / 90 graden / snelheid 2
  • Doe nu de melkpoeder bij de warme melk. Dit is niet echt nodig maar hierdoor zal de yoghurt stijver zijn.
    Stel TM in: 30 seconden / snelheid 4
  • Giet de melk over in een kom en zet de kom in een ijsmengsel. Laat afkoelen tot 40 graden
  • Doe de melk terug in de mengbeker van de thermomix en doe er de yoghurt bij.
    Stel TM in: 6+ minuten / 50 graden / snelheid 3
  • Doe het mengsel in luchtdichte potjes en plaats gedurende 6 tot 8 uren in een warmwaterbad van 40 graden.
  • Laat voor het serveren minimaal 3 uren afkoelen in koelkast.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 268kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 12g | Vet: 14g
4.80 van 5 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 6 in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 6+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 6 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (50 graden) bereikt is. In stap 1 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten, klik hier.

4 gedachten over “Yoghurt uit Thermomix & Sousvide”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *