Doe gist, olijfolie,suiker en water in de mengbeker van de Thermomix.Stel TM in: 2 minuten / 37 graden/ Snelheid 2
Voeg de bloem toe en het zout. Stel TM in: 7 minuten / Stand Kneden
Haal bloem uit de beker, bol op en leg in een ingevette schotel. Bedek met natgemaakte keukenhandoek en laat ongeveer1 uur rijzen op kamertemperatuur (of tot volume verdubbeld is).
Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak. Duw voorzichtig de lucht uit het deeg en maak opnieuw een bolvorm.
Vervolgens het deeg opbollen en in rijsmandje plaatsen.Opnieuw 30 minutenafgedekt laten rijzen. Na 10 minuten de oven op 220 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen.
Om het deeg van de rijsmandje naar de Creuset pot oven te brengen, moet het brood eerst voorzichtig van de mand op een met bloem bestrooid aanrechtblad worden omgedraaid, in de wetenschap dat de bovenkant van het gebakken brood de kant is die naar beneden gericht was tijdens het rijzen. In het ideale geval zou het gewicht van het deeg ervoor moeten zorgen dat het zonder enige hulp op het aanrecht komt te liggen. Het brood insnijden is niet nodig: Omdat het brood wordt gebakken met de naadkant naar boven zullen de scheuren op natuurlijke wijze openen aan de bovenkant van het brood als het uitzet in de oven. Plaats het brood nu vervolgens heel voorzichtig in de hete pot zonder het om te draaien. Gebruik de zijkanten van je blote handen om het brood op te rapen en plaats het in de pot. Pak het niet met je vingertoppen op; het is delicaat in dit stadium en het is het beste om de druk die nodig is om het brood op te rapen over het deeg te verdelen.
Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.