Ga terug
+ servings

Volkorenbrood uit Thermomix

Volkorenbrood bereid in een Thermomix
Passieve Tijd2 uur 10 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: Brood
Keuken: Belgisch
Porties: 1 brood van 750 gram
Calorieën: 264kcal

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel ( Van Soubry bvb)
  • 300 gram lauw water ongeveer 37 graden
  • 22 gram olijfolie
  • 5 gram zout (mag ook minder !)
  • 6 gram droge gist
  • 3 gram suiker

Instructies

  • Doe gist, olijfolie,suiker en water in de mengbeker van de Thermomix.
    Stel TM in: 2 minuten / 37 graden/ Snelheid 2
  • Voeg de bloem toe en het zout.
    Stel TM in: 7 minuten / Stand Kneden
  • Haal bloem uit de beker, bol op en leg in een ingevette schotel. Bedek met natgemaakte keukenhandoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur (of tot volume verdubbeld is).
  • Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak. Duw voorzichtig de lucht uit het deeg en maak opnieuw een bolvorm.
  • Vervolgens het deeg opbollen en in rijsmandje plaatsen.Opnieuw 30 minuten afgedekt laten rijzen. Na 10 minuten de oven op 220 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen.
  • Om het deeg van de rijsmandje naar de Creuset pot oven te brengen, moet het brood eerst voorzichtig van de mand op een met bloem bestrooid aanrechtblad worden omgedraaid, in de wetenschap dat de bovenkant van het gebakken brood de kant is die naar beneden gericht was tijdens het rijzen. In het ideale geval zou het gewicht van het deeg ervoor moeten zorgen dat het zonder enige hulp op het aanrecht komt te liggen. Het brood insnijden is niet nodig: Omdat het brood wordt gebakken met de naadkant naar boven zullen de scheuren op natuurlijke wijze openen aan de bovenkant van het brood als het uitzet in de oven.
    Plaats het brood nu vervolgens heel voorzichtig in de hete pot zonder het om te draaien. Gebruik de zijkanten van je blote handen om het brood op te rapen en plaats het in de pot. Pak het niet met je vingertoppen op; het is delicaat in dit stadium en het is het beste om de druk die nodig is om het brood op te rapen over het deeg te verdelen.
  • Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op rooster.

Uitrusting

Rijsmandje
Creuset

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 264kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 8g | Vet: 4g
5 van 3 stemmen