Ga terug
+ servings

Harira

Marokkaanse soep
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Marokkaans
Porties: 10 personen
Calorieën: 225kcal

Ingrediënten

  • 15 ml olijfolie
  • 200 gram rundergehakt
  • 200 gram rundsvlees, in blokjes, stoofvlees met been bvb
  • 100 gram ui
  • 125 gram wortels
  • 2 tomaten
  • 75 gram selderij
  • 60 gram koriander
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 70 gram tomatenpuree
  • 80 gram bloem
  • 3 liter water
  • 10 gram zout
  • 14 gram ras el hanout
  • 3 gram komijn
  • 1 snuifje saffraan, optioneel
  • 1 gram zwarte peper
  • 2 zakjes groentensoep
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 blik kikkererwten
  • 100 gram linzen
  • 100 gram parelcouscous

Instructies

  • Snij het vlees in kleine dobbelsteentjes. Verhit de olijfolie in een grote soepketel en voeg het gehakt, vlees en zout toe. Bak dit aan gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Schil de wortels en snij in stukken van 3 cm. Pel de uien en snij in vieren. Doe de wortels en uien in de mengbeker van de thermomix. Doe er ook 50 cl water bij en mix die niet al te fijn.
    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
    Giet over in de soepketel.
  • Schil de selderstengels met een dunschiller zodat de meeste nerven verwijderd worden. Snij dan in stukken van 10 cm. Doe nu de verse tomaat, de tomaten uit blik, (eventueel) de koriander en de selderij in de mengbeker van de Thermomix. Doe er ook 50 cl water bij en mix opnieuw niet al te fijn.
    Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
    Giet over in de soepketel.
  • Voeg tomatenpuree, ras el hanout, komijn, saffraan, zout en zwarte peper toe.
  • Doe 50 cl warm water in de mengbeker van de Thermomix en voeg er ook de bloem aan toe.
    Stel TM in: 3+ minuten/ 100 ° / snelheid 1,5
    Giet over in de soepketel.
  • Voeg 1,5 liter water toe en breng aan de kook op een hoog vuur.
  • Als het borrelt zet je het vuur laag en voeg je de kikkererwten en linzen toe, zet het vuur weer hoog.
  • Wanneer het begint te borrelen voeg je de groentensoep en het blokje runderbouillon toe. Roer de soep met een garde goed door.
  • Zet het op hoog vuur voor zo’n 10 minuten, daarna zet je het vuur laag. Leg de deksel er nu schuin op. Kook het voor zo’n 60 tot 70 minuten (vergeet niet om de 15 minuten te roeren).
  • Voeg de parelcouscous beetje bij beetje toe. Kook nu weer zo’n 15 minuten en zet het vuur dan uit.

Uitrusting

Notities

Je kunt ook wat botten van vlees toevoegen aan de soep. Dit geeft de soep altijd iets meer smaak. Ook kun je kaneel toevoegen als je daar van houdt. Je kunt het rundvlees vervangen door kip. Gebruik in dat geval kippenbouillon. Vaak wordt ook lam gebruikt.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 225kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 13g | Vet: 7g
4.88 van 8 stemmen