60gramgeraspte Parmezaanse kaas,plus meer om te serveren
25gramverse peterselieblaadjes,fijngehakt
10gramkosher zout
versgemalen zwarte peper
2grote eieren
2theelepelsgedroogde oregano
1500gramgemengd gehakt (varken/kalf)
25gramextra vergine olijfolie
2,4kggepelde tomaten uit blik,met de hand fijngemaakt
0,5theelepelrode pepervlokken
1takje verse basilicum
Instructies
Meng in een ruime kom het brood met de karnemelk en schep alles goed om. Laat het, onder af en toe omscheppen, staan tot het brood helemaal vochtig is, ongeveer 10 minuten.
Knijp het brood tussen uw vingers of prak het met een lepel om er zeker van te zijn dat er geen droge plekken zijn. Voeg de eieren erbij en roer flink dooreen. Doe dan ook de helft van de ui, 3 teentjes fijngehakte knoflook, de Parmezaanse kaas, peterselie, zout, peper en de helft van de oregano toe aan het brood/ei/karnemelk mengsel. Meng dit opnieuw zeer goed dooreen zodat je een gebonden "papje" bekomt.
Voeg nu 1/3 van het gehakt toe en meng dit zeer goed onder het broodmengsel zodat je een egale massa bekomt.
Voeg nu het overgebleven gehakt toe. Meng met een schone hand het gehaktmengsel voorzichtig, waarbij u het gehakt met uw vingers uit elkaar haalt, totdat het gehakt en broodmengsel goed verdeeld zijn; Meng niet meer dan nodig is voor een gelijkmatige verdeling.
Leg 175 gram van het gehaktmengsel opzij. Vorm van de rest gehaktballetjes van ongeveer 75 gram ter grootte van een golfbal. Verwarm de grill van je oven. Leg aluminiumfolie op een bakplaat met een rand. Leg de gehaktballetjes nadat je ze gevormd hebt op de voorbereide bakplaat; Plaats dan de bakplaat zo dicht mogelijk bij de grill. Braad de gehaktballen aan tot de bovenkant bruin is, ongeveer 8 minuten (de bruintijden kunnen sterk variëren, afhankelijk van de sterkte van de oven). Leg de gehaktballetjes dan op een bord, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast tot gebruik.
Verhit de olie in een bij voorkeur gietijzeren pot op middelhoog vuur tot ze glinstert. Voeg het eerder aan de kant gelegde vleesmengsel toe en bak al roerend tot het niet meer roze is, ongeveer 3 minuten. Voeg de resterende ui en knoflook toe en bak al roerend tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de resterende oregano en pepervlokken toe en bak al roerend 30 seconden. Voeg tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met zout.
Breng de tomatensaus en het basilicumtakje over in de slowcooker. Kook op Laag gedurende 6 tot 10 uur. Doe de gehaktballetjes in het mengsel gedurende de laatste 30 minuten van de kooktijd.