Ga terug
+ servings

Steak in Braadpan en Oven

Steak bereid in een braadpan en oven
Voorbereidingstijd4 uur
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd4 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: steak
Porties: 4 personen
Calorieën: 251kcal

Ingrediënten

  • 4 steaks, bij voorkeur Angus beef
  • peper, zout
  • boter
  • citroensap optioneel

Instructies

Voorbereiding

  • Haal het vlees minstens anderhalf uur van te voren en bij voorkeur vier uur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Strooi wat zout over de steaks.
  • Zet de pan op een zo hoog mogelijk vuur en laat heel goed opwarmen. Doe dan de boter in de pan.
  • Dip de steaks droog en doe ze in de pan. Laat gedurende één minuut bakken zonder het vlees te verplaatsen. Draai dan om en laat nog één minuut bakken.
  • Haal het vlees uit de pan en doe in een ovenschotel. Je kunt nu eventueel de pan deglaceren en saus bereiden in de braadpan. Bvb pepersaus a la minute.

Afwerking

  • Doe de ovenschotel met het vlees in een voorverwarmde oven van 140 graden.
  • Laat bakken tot het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 52 graden (medium rare) of meer.
  • Haal nu de schotel uit de oven en bedek het vlees gedurende minstens 5 minuten met aluminiumfolie. Haal het vlees uit de schotel en bestrooi met peper, eventueel wat extra zout, olijfolie en wat citroen naar eigen smaak.

Uitrusting

Notities

Tip: Meng het zout, bij voorkeur Maldon, waarmee je steaks na het rusten en net voor het opdienen bestrooit met een paar druppels olijfolie. Door het microscopisch dunne laagje om de korrels lossen ze niet op in contact met vlees. Bij het eten geeft dat een heel licht krokantje dat de smaakpapillen prikkelt!

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 8.9g | Eiwit: 19g | Vet: 20g
4.41 van 5 stemmen