Was de spinazie en verwijder de harde stelen. Doe de blaadjes met alleen het aanhangende water in een grote pan met het deksel erop op hoog vuur gedurende 2-3 minuten tot ze verwelken tot een zachte massa. Giet af, druk al het water eruit en hak fijn.
Fruit de ui in boter tot hij zacht is. Voeg de spinazie toe en roer goed. Voeg de grana of parmezaan toe, zout indien nodig en nootmuskaat.
Neem van het vuur en meng met de ricotta in een kom.
Voor het deeg
Meng de eieren door de bloem en het zout, voeg geleidelijk de melk toe, net genoeg voor een stevig deeg, en kneed goed gedurende ongeveer 10 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Laat het 15 minuten rusten, gewikkeld in huishoudfolie.
Rol het zo dun mogelijk uit (het is gemakkelijker om het deeg in tweeën te delen en kleinere hoeveelheden uit te rollen). Snijd met een deegsnijder rondjes van 7,5 cm. Bestrijk de randen met het eigeel-watermengsel, zodat ze gemakkelijker blijven plakken. Leg een eetlepel vulling in het midden van het deeg, vouw om tot een halve maan en druk de randen stevig samen.
Afwerking
Leg de ravioli in ruim kokend, gezouten water en kook ze in 3-4 minuten gaar. Laat goed uitlekken en serveer met gesmolten boter en geraspte kaas.